Τρίτη 22 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τρίβουν τα χέρια τους

«Ο σεισμός των 8,9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξαν στις 11 Μαρτίου την Ιαπωνία και η πυρηνική απειλή που προέκυψε στη συνέχεια για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά και για άλλες χώρες του Ειρηνικού, φαίνεται ότι θα έχουν επιπτώσεις τόσο στην ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία όσο και στην παγκόσμια (...) Στην Ιαπωνία θα υπάρξει σταδιακή μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών, κάτι που θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στους ναύλους των πλοίων όλων των κατηγοριών. Στη συνέχεια, όμως λόγω του ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, η Ιαπωνία θα αναγκαστεί να αναζητήσει άλλες πηγές ενέργειας. Ετσι, οι Ιάπωνες θα αρχίσουν την εισαγωγή πετρελαίου, κάρβουνου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πολύ σύντομα, υποστηρίζουν ναυτιλιακοί κύκλοι, θα ξεκινήσει η εισαγωγή κάρβουνου και θ' ακολουθήσει το πετρέλαιο. Οπότε τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου (Bulk Carriers) και τα δεξαμενόπλοια (τάνκερς) είναι αυτά που θα συμμετέχουν στις μεταφορές των συγκεκριμένων προϊόντων προς την Ιαπωνία. Μακροπρόθεσμα, μετά από 5 - 6 μήνες, οι Ιάπωνες θα χρειαστούν τσιμέντα, σιδηρομετάλλευμα, χάλυβα και άλλες πρώτες ύλες, αφού καλούνται να κτίσουν ένα κομμάτι της χώρας τους από την αρχή, όπως θα γινόταν δηλαδή μετά από ένα πόλεμο» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

και ξορκίζουν το κακό

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αναγκαία και οδυνηρή προσαρμογή που πρέπει να κάνει η χώρα είναι - είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι - η ελληνική Αριστερά. Με όχημα τον λαϊκισμό, οι ιδέες της διέβρωσαν το πολιτικό σύστημα, προκαλώντας ως και τη μετάλλαξη της Κεντροδεξιάς. Πολλοί, ιδίως οι νεότεροι, δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι η πραγματική ισχύς της Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία είναι, δυστυχώς, μεγαλύτερη από τα εκλογικά ποσοστά της, διότι ασκείται "μέσω της επιρροής στη σκέψη", για να το θέσουμε με τους όρους του ορισμού που έδωσε ο Μόργκενταου» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

γνωρίζοντας ποιο είναι το πρόβλημα

«Η μία κρίση διεισδύει μέσα στην άλλη, η μία επηρεάζει την άλλη, σαν να πρόκειται για μια γενικευμένη κρίση του συστήματος. Αραγε αυτή η ταχύτατη και πρωτοφανής συσσώρευση κρίσεων θα παραμένει εσαεί ανεξήγητη; `Η μήπως, για να ξεδιαλύνει, είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε τη ρίζα του κακού μέσα στο ίδιο αυτό σύστημα;» (το ερώτημα σε άρθρο στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ