Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Βρετανικών προκλήσεων συνέχεια...

Την προκλητική απαίτηση να αποδεχθεί η Ελλάδα «ιδιοκτησιακό» καθεστώς των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αγγλία, επαναφέρει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακγκρέγκορ, με νέες δηλώσεις του.

Ο διευθυντής είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο δε θα επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά είναι «πρόθυμο» να της τα δανείσει!!! Συγκεκριμένα, στην εφημερίδα «The Sydney Morning Herald» περιλαμβάνεται δισέλιδο αφιέρωμα και συνέντευξη του Νιλ Μαγκρέγκορ, με αφορμή διάλεξη που θα δώσει στο Art Gallery στο Σίδνεϊ, για το νέο βιβλίο του. Ο Μαγκρέγκορ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα επισημαίνει ότι «τα συγκεκριμένα αντικείμενα έχουν νόημα μόνο όταν εκτίθενται στο σύνολό τους, ως αφηγητής όλης της ανθρώπινης ιστορίας», συνεπώς είναι «απαραίτητο να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ώστε όλος ο κόσμος να τα επισκεφθεί, εφόσον δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον Παρθενώνα». Σημειώνει, επίσης, ότι, παρότι το Βρετανικό Μουσείο έχει προτείνει το δανεισμό με σειρά προτεραιότητας στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση «αρνείται να τα δανειστεί».

Βέβαια, η Ελλάδα πρώτη πρότεινε το δανεισμό στους Βρετανούς, πριν δέκα χρόνια περίπου, ενώ το Βρετανικό Μουσείο τότε αρνήθηκε αυτήν τη «φόρμουλα», που περιελάμβανε και «αντίδωρα» προς το μουσείο! Ουσιαστικά, οι Βρετανοί εκμεταλλεύονται την αδιέξοδη τακτική εναλλασσόμενων «λεονταρισμών» και «παζαριών» της Ελλάδας. Οπως σημείωνε εύστοχα το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του (2009), με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακρόπολης, «όσο οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων του τουρισμού και της διασκέδασης θα ρυθμίζουν την πολιτιστική πραγματικότητα και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ, οι κινήσεις για επαναπατρισμό των μαρμάρων της Ζωφόρου του Παρθενώνα θα μένουν άκαρπες και οι σχετικές κυβερνητικές υποσχέσεις θα αποδεικνύονται ανέξοδοι λεονταρισμοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ