Κυριακή 3 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
Πώς αποφεύγεται η καταστροφή κατά το άνοιγμα

(Μάθημα 8ο - β' μέρος)

Στο α' μέρος, ο Γκάρι Κασπάροβ είχε παρουσιάσει για παράδειγμα το γνωστό «Ναπολεόντειο» ματ και συνεχίζει.

«Γι' αυτό το ε4 είναι δυνατότερο και πιο λογικό από το δειλό ε3. Θέλω να ξανατονίσω ότι είναι σπουδαίο να πιάσεις τετράγωνα κεντρικά. Τη δεύτερη κίνηση του λευκού 2. Αγ4 δεν είναι εύκολο να την απορρίψουμε αν και οι αξίες της δεν είναι πολύ υψηλές για δύο λόγους. Η πείρα των προηγουμένων γενεών μας δίνει την καλύτερη διαδικασία να προωθήσει κανείς κομμάτια. Η σωστή σειρά της ανάπτυξης είναι: Πρώτα τα πιόνια προχωρούν στο κέντρο, μετά οι ίπποι, ακολουθούν οι αξιωματικοί και αργότερα τα βαριά κομμάτια Π+Β.

Στην περίπτωσή μας ο αξιωματικός παίχθηκε σε μια δυναμική θέση χωρίς να προσέξει μια πιθανή ανταπάντηση από το μαύρο 2... δ5, με αποτέλεσμα να κερδίσει άλλο ένα κεντρικό πιόνι, ενώ, αντίθετα, ο λευκός θα χάσει τέμπο παίζοντας στο δ3 ή στο ε2.

Το σκάκι είναι παιχνίδι λογικής και ένας συνδυασμός μιας δειλής κίνησης 1. ε3 και μιας επιθετικής 2. Αγ4 δεν είναι λογικός και γι' αυτό θα έχει συνέπειες. Ο μαύρος ακολούθησε 2...Ιγ6 που θεωρείται μια κανονική κίνηση αλλά όχι η δυνατότερη συνέχεια στην περίπτωση αυτή. Είναι αλήθεια ότι η κίνηση 2...Ιγ6 ανταποκρίνεται στην αρχή της ταχείας ανάπτυξης των κομματιών αλλά δεν δημιουργεί προβλήματα για τον άσπρο σαν κι αυτά της κίνησης 2...δ5!

Η τρίτη κίνηση του λευκού 3. Βζ3 φαίνεται να είναι αποτελεσματική, αλλά ένας έμπειρος παίκτης δεν θα την είχε κάνει και ακόμα ούτε που θα την είχε σκεφθεί. Εάν ο μαύρος είχε αντιδράσει σωστά με 3... Ιζ6!, η κίνηση της βασίλισσας θα είχε αχρηστευθεί. Επιπλέον, τώρα με 3. Βζ3 χάθηκε η αναπτυξιακή κίνηση Ιζ3 και θα αρκεσθεί στις παθητικές κινήσεις Ιε2 ή Ιθ3. Το πιο δυναμικό κομμάτι του σκακιού, η βασίλισσα, δε θα έπρεπε να κινηθεί βιαστικά στα τετράγωνα ανάπτυξης των ελαφριών κομματιών, γιατί τα αντίστοιχα κομμάτια του αντιπάλου θα μπορούσαν να οργανώσουν ένα αληθινό κυνηγητό και να κερδίσουν τη λευκή βασίλισσα. Οσον αφορά την κίνηση του μαύρου 3... Αγ5;;, είναι λογική μόνο από τυπικής πλευράς (ο μαύρος φέρνει στο παιχνίδι δεύτερο κομμάτι, διατηρώντας την κατάλληλη αρχή της ανάπτυξης), αλλά δεν υποψιάζεται το ματ που ακολουθεί... Με την ανάλυση κάθε παρτίδας, εκτός από το ψυχολογικό "ριλάξ", μπορείς να δεις ένα παιχνίδι με ωραίους συνδυασμούς, αλλά και γεμάτο από αμοιβαία λάθη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ