Κυριακή 3 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας για το 2010 διαμορφώθηκε υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί από την κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς, το έλλειμμα έφθασε το 8,6% του ΑΕΠ έναντι στόχου 7,3% και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στην Πορτογαλία να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας έφθασε πέρυσι το 92,4% του ΑΕΠ.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Αλμα στο 2,6% έκανε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ το Μάρτη, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό του σε σχεδόν δυόμισι χρόνια, εξέλιξη που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό του πληθωρισμού από τον Οκτώβρη του 2008, και αρκετά υψηλότερα από το στόχο έως 2% της ΕΚΤ. Η άνοδος αυτή του πληθωρισμού δεν ήταν αναμενόμενη.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΔΝΤ Σε ισχύ τέθηκε, την Πέμπτη, η νέα «προληπτικού» τύπου δανειοδοτική συμφωνία μεταξύ της Ρουμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η νέα συμφωνία προβλέπει τη διάθεση ποσού περίπου 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για διάστημα 24 μηνών. Η νέα συμφωνία θα υλοποιείται, παράλληλα με μια νέα αντίστοιχη διαδικασία που υπέγραψε η Ρουμανία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Παγκόσμια Τράπεζα, για να λάβει 1,4 δισ. ευρώ και 0,4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ