Σάββατο 2 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΔ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αποκλείουν παρατάξεις από τα συλλογικά όργανα

Τον αποκλεισμό των εκλεγμένων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και των άλλων μικρότερων παρατάξεων από τα συλλογικά όργανα της τοπικής διοίκησης και την πλήρη μονοπώληση όλων αυτών των οργάνων από τις παρατάξεις του δικομματισμού - που συμφωνούν με τη φιλοσοφία και τις γενικότερες κατευθύνσεις του «Καλλικράτη» - επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει ετοιμάσει, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων της Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Βάσει του σχεδίου του ΠΔ, το οποίο συζητήθηκε χθες στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, για την εκλογή των ΔΣ των ΠΕΔ οι παρατάξεις μπορούν να συγκροτήσουν συνδυασμό μόνο αν ο αριθμός των υποψηφίων του ψηφοδελτίου τους είναι ίσος με τα 2/3 των μελών του ΔΣ της ΠΕΔ. Π.χ., αν μια ΠΕΔ έχει 21μελές ΔΣ για να δύναται μια παράταξη να κατεβάσει συνδυασμό θα πρέπει να έχει από τα Δημοτικά Συμβούλια εκλεγμένους, τουλάχιστον 14 αντιπροσώπους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν μπορεί να κατεβάσει συνδυασμό σε καμία ΠΕΔ της χώρας, διότι αν και είναι η τρίτη δύναμη, ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος με τον οποίο έγιναν οι τοπικές εκλογές της έχει αφαιρέσει πλήθος εδρών. Το Σχέδιο ΠΔ υποχρεώνει επίσης τις παρατάξεις που δεν θα κατεβάσουν συνδυασμό να κατεβάσουν μεμονωμένο υποψήφιο ο οποίος όμως για να εκλεγεί πρέπει να πιάσει το εκλογικό μέτρο. Οι αδιάθετες έδρες δεν διατίθενται με βάση τα υπόλοιπα, αλλά δωρίζονται κατευθείαν στον πρώτο συνδυασμό. Τέλος, η σύνθεση των αντιπροσώπων στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ προβλέπεται ως εξής: Τα 3/5 θα τα παίρνει η πλειοψηφούσα παράταξη και τα 2/5 οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

Την άμεση απόσυρση του ΠΔ ζήτησε ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Τέγος, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Αναπτύσσοντας την πρόταση της παράταξης, ο Χρ. Τέγος ζήτησε:

  • Εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων και όλων των Οργάνων της Τοπικής Διοίκησης (ΠΕΔ, ΚΕΔΚΕ) με απλή αναλογική, με βάση τα αποτελέσματα του Α΄ γύρου των δημοτικών εκλογών. Η εκλογή αντιπροσώπων από κάθε ΠΕΔ για τη ΓΣ της ΚΕΔΚΕ να γίνεται ανεξάρτητα από την εκλογή του ΔΣ της ΠΕΔ (χωριστή ψηφοφορία). Για το θέμα αυτό υπάρχει δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών / τμήμα 12 / αρ. απόφασης 676/2005.
  • Να μην υπάρχει περιορισμός στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, όπου τώρα ορίζεται απαραίτητα και η συμμετοχή δημάρχων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ