Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες ισραηλινές προκλήσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Σε ρεκόρ κατεδαφίσεων στη Δυτική Οχθη έχει προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός, το Μάρτη, ενώ την ίδια ώρα εγκρίνεται διαρκώς η ανέγερση νέων κατοικιών σε εποικισμούς κυρίως γύρω από την ανατολική Ιερουσαλήμ. Περισσότερα από 76 σπίτια κατεδαφίστηκαν μόνο το Μάρτη στη Δυτική Οχθη, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, αφήνοντας αστέγους 158 Παλαιστινίους, εκ των οποίων οι 105 είναι μικρά παιδιά. Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται ανέγερση άλλων 942 κατοικιών στον εποικισμό Γκίλο, που βρίσκεται στα όρια της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, με δήλωση του Νοτιοαφρικανού δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, ο οποίος επέβλεψε ως επικεφαλής την ομώνυμη έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της εκεί εισβολής των ισραηλινών στρατευμάτων στις αρχές του 2009. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διενέργεια της σχετικής έρευνας το Ισραήλ δεν είχε συνεργαστεί και ότι στα συμπεράσματά της αναφερόταν σαφώς ότι «τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έπληξαν αδιακρίτως αμάχους κατά τη διάρκεια των μαχών και αυτό ήταν εν γνώσει τους».

Ο Γκόλντστοουν, αλλάζοντας στάση για αδιευκρίνιστους λόγους (τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο) καθώς δεν έχουν προκύψει καινούρια στοιχεία, επανήλθε στο ζήτημα, στην εφημερίδα «Washington Post» και υποστήριξε ότι «αν γνώριζε όσα στοιχεία προέκυψαν από την ανεξάρτητη έρευνα που έκανε για τα γεγονότα ο ισραηλινός στρατός, δεν θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε προσπάθεια ν' αποφύγει να πλήξει αμάχους». Η ισραηλινή διπλωματία ζήτησε από τον ΟΗΕ ν' αποσύρει την έκθεση, υποστηρίζοντας ότι περιέχει «αναληθή στοιχεία», κάτι που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε τον Οργανισμό να υπερασπιστεί την έκθεση της επιτροπής και η «Χαμάς» χαρακτήρισε «εξαιρετικά περίεργη την αλλαγή συμπεριφοράς» του δικαστή.

  • Νεκρός έπεσε στην Τζενίν από Παλαιστινίους ενόπλους ο γνωστός Αραβο-ισραηλινός ηθοποιός Μερ Κχάμις, ο οποίος ήταν ένα από τα σπάνια παιδιά Ισραηλινής μητέρας και Αραβα πατέρα. Ο Κχάμις, όπως και η μητέρα του, διατηρούσε θεατρική σκηνή και σχολή στην Τζενίν και ήταν, στις δημόσιες δηλώσεις του, πολέμιος της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστινίους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ