Πέμπτη 7 Απρίλη 2011 - Κυριακή 10 Απρίλη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία και φτώχεια σπάνε «ρεκόρ» στην Ισπανία

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε στην ανεργία η Ισπανία το Μάρτη με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται κατά 34.406, σε συνολικά 4,3 εκατ.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός όσων υποβάλλουν αίτηση για λήψη επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,8%, σε σύγκριση με το Φλεβάρη.

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία ανακοινώνεται ξεχωριστά κάθε τρίμηνο. Η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, υπερβαίνοντας το 20%.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 167.056 ή 4,01%.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, πάνω από 20% είναι το ποσοστό των Ισπανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Στη σχετική έρευνα αναφέρεται ακόμη ότι ένα στα τρία νοικοκυριά (30,4%) αγωνίζεται να τα καταφέρει οικονομικά στο τέλος κάθε μήνα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ισπανίας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται ότι φτωχός λογίζεται αυτός που ζει με λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού στην Ισπανία.

Το 2009 το μέσο ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ήταν 25.732 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 2,9%.

Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ δύσκολη κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών στην Ισπανία αποτυπώνεται και στο ποσοστό εκείνων που δεν μπορούν να υπερβούν το όριο το φτώχειας, παρά το γεγονός ότι εργάζονται. Αυτό το ποσοστό ήταν πέρυσι 4,7% και ανέρχεται φέτος σε 7,7%, δηλαδή σημείωσε άνοδο κατά 63%!

Η κρίση στην ισπανική οικονομία είχε ως αφετηρία τη «φούσκα» των ακινήτων από τα τέλη του 2008 και είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεργία αυξήθηκε μέσα στο διάστημα της κρίσης (2009 - 2010) από 8% σε 20%, δηλαδή κατά 150%!

Ενας ακόμη δείκτης της οικονομικής ασφυξίας των ισπανικών νοικοκυριών είναι ο αριθμός των κατασχέσεων ακινήτων που σημείωσε νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον οίκο «Moody's», το έτος 2008 έγιναν 126% περισσότερες κατασχέσεις ακινήτων σε σχέση με το 2007, ενώ πέρυσι 59% περισσότερες κατασχέσεις ακινήτων σε σχέση με το 2008.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2010, καταγράφηκαν στη διάρκειά του 27.561 κατασχέσεις ακινήτων από τις ισπανικές τράπεζες, ένα ρεκόρ μετά την εκδήλωση της ύφεσης για την ισπανική οικονομία μετά από το 2007.

Σύμφωνα με τον «Moody's», o αριθμός των πραγματικών κατασχέσεων είναι ακόμα υψηλότερος από τον ανακοινωνόμενο από τα αρμόδια τμήματα των ισπανικών πολιτικών δικαστηρίων. Επίσης, διευκρινίζεται από τον ίδιο οίκο ότι σε πολλές περιπτώσεις γίνονται κατασχέσεις περισσότερων ακινήτων του ιδίου ιδιοκτήτη, εξαιτίας δε της οικονομικής δυσπραγίας η κατάσχεση ακινήτου γενικεύθηκε ως τρόπος εξόφλησης μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ