Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»
Μετά τις μειώσεις έρχονται οι ... απολύσεις

Η «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος» ανακοίνωσε εθελούσια έξοδο για 40 εργαζόμενους

Το δρόμο της εξόδου δείχνει η εργοδοσία της «Εκδοτικής Βορείου Ελλάδας» των Μπόμπολα, Μπακατσέλου, Ψυχάρη για τους εργαζόμενους της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος». Μετά την κατάργηση της ΣΣΕ με την επιβολή των μειώσεων των μισθών κατά 12,5% - για την οποία είχε και την πλήρη στήριξη της εργοδοτικής πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜΘ - η εργοδοσία επανήλθε, στέλνοντας αυτή τη φορά τους εργαζόμενους στην ανεργία με την εφαρμογή της λεγόμενης ...εθελούσιας εξόδου.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία, επικαλούμενη ...ζημιές, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή «εθελούσιας εξόδου» για το σύνολο των εργαζομένων της εφημερίδας (δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς), προκειμένου να απομακρυνθούν περίπου 40 εργαζόμενοι. Για το ποιοι από τους εργαζόμενους, που δηλώσουν συμμετοχή στην «εθελούσια», θα απομακρυνθούν ...οικειοθελώς θα το αποφασίσει η εργοδοσία. Σε περίπτωση μάλιστα, που δεν υπάρξει ο «ικανοποιητικός» αριθμός απομακρύνσεων, η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε απολύσεις, απειλώντας μάλιστα ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου. Η διορία της εργοδοσίας αρχικά έληγε σήμερα Μ. Τετάρτη, παίρνοντας όμως στην πορεία παράταση για μία ακόμη εβδομάδα.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί εργασιακή συνέλευση των εργαζόμενων δημοσιογράφων, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν μπροστά και στη νέα επίθεση της εργοδοσίας.

Στο μεταξύ, η κεντροαριστερή πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα μεθόδευσε στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης στα σχέδια της εργοδοσίας και αφού αποφάσισε σε συνεδρίασή της (με ψήφους 6 υπέρ και 2 κατά) την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας από τους εργαζόμενους με τις μειώσεις των μισθών τους κατά 12,5%, έρχεται τώρα υποκριτικά να καταδικάσει «την ανακίνηση σεναρίων συρρίκνωσης από την εργοδοσία της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος». Την ώρα δηλαδή που ήδη έχει βγάλει τα δικαιώματα στο σφυρί, συναινώντας να μπει το «πιστόλι στον κρόταφο» των εργαζομένων για να αποδεχτούν τις μειώσεις, καλλιεργώντας την λογική ότι έτσι θα στηρίξουν μια επιχείρηση που δεν είναι κερδοφόρα, έρχεται τώρα - με ανακοίνωση - να μιλήσει για «εργασιακή ειρήνη», που συμφωνήθηκε με την εργοδοσία και τώρα δυναμιτίζεται.

Μάλιστα για να τραβήξει το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ το ...αυτί της εργοδοσίας λέει πως «πρέπει να γνωρίζουν ότι με την ενέργεια αυτή έχει εξαντληθεί οριστικά κάθε απόθεμα αξιοπιστίας το οποίο οι εργαζόμενοι και η Ενωση αναγνώριζαν και ακυρώνεται κάθε προδιαγραφή ειλικρίνειας που θα δικαιολογούσε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ