Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ Α ΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στη μνήμη της αξέχαστης ΦΑΝΗΣ, προσφέρω 30.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης.

Συντροφικά, Απόστολος Τσιάρας

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται φέτος 12 χρόνια, από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΣΑΠΡΙΚΗΣ.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 10.000 δρχ.

Η σύζυγος Κασσιανή, η κόρη του Ευαγγελία

* * *

Φωτ. 2

Γλυκιά κυρα - ΒΑΣΩ για κείνα τα δύσκολα, μα δυνατά χρόνια, αντί για λουλούδια αποχαιρετισμού σε σένα και στον κυρ ΣΠΥΡΟ 5.000 δρχ. στο Κόμμα.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια Τόκα

Φωτεινή Καραβίδα

* * *

Ο Γιάννης Παντελάρος προσφέρει 20.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου, στη μνήμη του πατέρα του ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΑΡΟΥ και του θείου του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου μου, πατέρα και παππού ΝΩΝΤΑ ΚΩΣΤΟΥΔΗ και της ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και στελεχών του ΚΚΕ, οι οποίοι σε όλη τους τη ζωή είδαν οδηγό τα ιδανικά του Κόμματος, προσφέρουμε 40.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αλυσίδας.

Η Αγλαΐα και τα παιδιά

* * *

Τα μέλη της ΚΟΒ Νέας Κρήνης προσφέρουν 12.500 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, στη μνήμη του αξέχαστου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΙΑΚΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ και τακτικού αναγνώστη του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΛΕΣΣΑΣ γεννήθηκε στην Αιθαία Καλαμάτας. Στην Κατοχή, ήταν από τους πέντε πρώτους πατριώτες που ίδρυσαν την τοπική Επιτροπή Αγώνα του ΕΑΜ στο Δήμο Θουρίας. Συνέχισε τη δράση του και μετά την Απελευθέρωση. Αργότερα πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στα Γιούρα και στο Μακρονήσι.

Στη μνήμη του και για τη γιορτή του, η γυναίκα του Παναγιώτα Φλέσσα προσφέρει 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 15.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης.

* * *

Φωτ.

Η ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΛΑ (Κούλα) ΛΥΤΡΑ από το Σερνικάκι Φωκίδας, ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή, με αξιόλογη προσφορά και δράση στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, πρόσφερε τις υπηρεσίες της ως νοσοκόμα στο νοσοκομείο της Πενταγιούς. Στη συνέχεια, παρά το νεαρό της ηλικίας της, ήταν πάντα πρόθυμη και ακούραστη να βοηθήσει με ανιδιοτέλεια γνωστούς και φίλους. Υπήρξε παράδειγμα προς μίμηση. Ο πρόωρος χαμός της άφησε αναντικατάστατο κενό στην οικογένειά της και σε όσους τη γνώρισαν.

Στη μνήμη της και για τη γιορτή της πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου» - Πλ. Βάθης, 10.000 δρχ. στο τρισένδοξο ΚΚΕ, όπως το αποκαλούσε.

Η αδελφή της Βαγγελιώ Λύτρα

* * *

Φωτ.3

Ο Γιώργης Γκιόκας από την Αγολιανίτσα Ολυμπίας προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω Επιτροπής Ετεροδημοτών Ηλείων Αττικής, 10.000 δρχ., στη μνήμη της γυναίκας του ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΓΚΙΟΚΑ, η οποία πέθανε στις 5 Μάρτη 1995, του αδερφού του ΔΙΟΝΥΣΗ Κων. ΓΚΙΟΚΑ, που σκοτώθηκε το 1949 στην ορεινή Ολυμπία από απόσπασμα, καθώς και στη μνήμη του εξαδέλφου του ΔΙΟΝΥΣΗ Ιωαν. ΓΚΙΟΚΑ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης και εκτελέστηκε στις 22 Γενάρη 1949.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης και της δημοκρατίας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΠΠΑ, προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στην ΚΟ Γαλατσίου για την Οικονομική Εξόρμηση.

Η σύζυγος Αικατερίνη Πέππα

* * *

ΦΩτ.

Ο ΘΩΜΑΣ Γ. ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, συνταγματάρχης ε.α. Χωροφυλακής, στις 5 Φλεβάρη 1943, διοικητής της Υποδιοίκησης Χωροφυλακής Σιάτιστας, προσχώρησε με όλη τη δύναμη των 15 ανδρών του και τον οπλισμό τους στον ΕΛΑΣ. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Λονδίνου προέτρεπε τους Ελληνες αξιωματικούς να μιμηθούν τον γενναίο αυτόν αξιωματικό. Στη μεγάλη μάχη του Φαρδύκαμπου, που έγινε στις 3 - 7 Μάρτη 1943, συντέλεσε και αυτός με το τμήμα του στην αιχμαλωσία του ιταλικού τάγματος, δύναμης 602 ανδρών με τον οπλισμό τους.

Μετά την Απελευθέρωση, φυλακίστηκε, εξορίστηκε, βασανίστηκε και τον γύριζαν από φυλακή σε φυλακή και από νησί σε νησί: Μακρόνησο, Σέριφο, Γιούρα, Αϊ - Στράτη ως τις 3 Γενάρη 1967, που πέθανε σε ηλικία 61 χρόνων από τις κακουχίες.

Με τη συμπλήρωση στις 3 Γενάρη 33 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης, 30.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, για τις αρχές του οποίου αγωνίστηκε ο αδελφός μου.

Βενετσάνος Βενετσανόπουλος

  • Προσφέρω ακόμη 20.000 δρχ. στη μνήμη των αξέχαστων συναδέλφων μου δικηγόρων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ, ο οποίος με φιλοξένησε στο γραφείο του το πρώτο χρονικό διάστημα, μετά την Κατοχή, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ, ΔΗΜ.ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΕΓΚΙΝΗ, δικηγόρου Θεσσαλονίκης.

Βενετσάνος Βενετσανόπουλος

* * *

Στη μνήμη του ΤΑΚΗ ΑΔΑΜΟΥ, ο Ν. Τ. προσφέρει στην Οικονομική Εξόρμηση για τις εκλογές και το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, 10.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του κομμουνιστή αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΑΡΑΛ. ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Αλυσίδας, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα στο οποίο έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του.

Η γυναίκα του Χριστίνα Μπουγάτσου

* * *

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ. Από το 1934, που οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ ως το Μάη του 1950, που αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές των Βούρλων, τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στις φυλακές, στις εξορίες και στους «προς εκτέλεση».

Πιστός ως το τέλος της ζωής του στο ΚΚΕ, έφυγε όρθιος.

Στον τάφο του, πολύτιμη γι' αυτόν συντροφιά, ήταν η εφημερίδα της εργατικής τάξης και του λαού, ο καθημερινός «Ριζοσπάστης».

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ειρήνη και οι γιοι του Στάθης και Προκόπης προσφέρουν 30.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ