Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Οι πρεμιέρες της εβδομάδας

«Η Κομμούνα» του Πίτερ Γουότκινς
«Η Κομμούνα» του Πίτερ Γουότκινς
Φαίνεται ότι ο τουρκικός κινηματογράφος έριξε για τα καλά άγκυρα στην ελληνική αγορά.

«Η Πλειοψηφία της Σιωπής» είναι ο τίτλος του τουρκικού δράματος της εβδομάδας, παραγωγής 2010, σε σκηνοθεσία Σερέν Γιουτζέ. «Είδος αυτοκριτικής και κριτικής της τουρκικής κοινωνίας της οποίας είμαι μέλος, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας που είναι η ουσία της κοινωνίας», λέει για την ταινία του ο σκηνοθέτης της.

«Μη μ' αφήσεις ποτέ», αξιόλογη ταινία σε σκηνοθεσία Μαρκ Ρόμανεκ. Αισθηματικό - αμερικανοβρετανικής παραγωγής - δράμα του 2010, βασισμένο στο ομώνυμο best seller, το έκτο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 2005, του Ιαπωνοβρετανού συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο, γνωστού κυρίως από το έργο «Τα απομεινάρια μιας μέρας» που μετέφερε στον κινηματογράφο ο Τζέιμς Αϊβορι. Στα πλαίσια ενός εναλλακτικού κόσμου, που κάνει χρήση κλωνοποιητικών μεθόδων, τα παιδιά ενός οικοτροφείου διδάσκονται την υποταγή στο πεπρωμένο, καθώς τα προετοιμάζουν για μια απροσδόκητη μοίρα όταν φθάσουν σε κάποια ηλικία. Σε δεύτερο πλάνο η ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου και τα σημαντικά πράγματα στη ζωή. Ενα αγόρι και δυο κορίτσια, φίλοι από τα παιδικά τους χρόνια... Στους κύριους ρόλους οι Σαρλότ Ράμπλινγκ, Κίρα Νάιτλι, Κάρεϊ Μάλιγκαν και Αντριου Γκάρφιλντ.

«Η Κοκκινοσκουφίτσα», αμερικανοκαναδική συμπαραγωγή του 2011. Θρίλερ τρόμου σε σκηνοθεσία της Κάθριν Χάρντγουικ, της υπογράφουσας το «Twilight», με την μονίμως κλαψιάρα Αμάντα Σέιφριντ στο ρόλο της Κοκκινοσκουφίτσας και την Τζούλι Κρίστι ως μυστηριώδη και μακάβρια γιαγιά. Παραμύθι για αγρίους, εν μέσω λυκανθρώπων, «ιεροεξεταστών», χιονισμένων τοπίων και ξεφτισμένων κλισέ.

«Thor», αμερικανική 3D περιπέτεια δράσης και φαντασίας σε σκηνοθεσία του Ιρλανδού, πάλαι ποτέ «σαιξπηρικού» Κένεθ Μπράνα. Η ιστορία πλάθεται στη βάση των κύριων θεοτήτων της σκανδιναβικής μυθολογίας Τορ και Ούντεν που εμπλέκονται σε σύγχρονες περιπέτειες επικών διαστάσεων, στον πλανήτη Γη. Στο πόνημα συμμετέχουν πλήθος γνωστοί και εμπορικοί ηθοποιοί: Ρενέ Ρούσο, Στέλαν Σκάρσγκορντ, Νάταλι Πόρτμαν, Αντονι Χόπκινς.

Ελληνική παρουσία και την τρέχουσα εβδομάδα, με το δράμα «Τρίτη»του Νίκου Κορνήλιου. Στην ταινία - παραγωγής 2010 - ο σκηνοθέτης, με την κάμερα στο χέρι, καταγράφει από το πρωί ως το βράδυ, κάποιας Τρίτης, ιστορίες παράλληλες, νέων ανθρώπων που ζουν στην Αθήνα και συνιστούν τις ψηφίδες στο κινούμενο μωσαϊκό της πόλης.

Τέλος, στην «Ταινιοθήκη της Ελλάδας» από σήμερα θα προβάλλεται καθημερινά στις 18.00 «Η Κομμούνα», ιστορική ταινία του Πίτερ Γουότκινς από το 2000, γυρισμένη σε φιλμ 16mm, ασπρόμαυρη, στην αυθεντική, ολοκληρωμένη της μορφή των 345 λεπτών! «Την αυγή της 18ης του Μάρτη, το Παρίσι ξεσηκώθηκε με το βροντερό σύνθημα "Ζήτω η Κομμούνα!". Τι είναι η Κομμούνα, αυτή η Σφίγγα που τρομοκρατεί τα μυαλά των αστών;» γράφει ο Μαρξ.

Η ταινία του Γουότκινς για τις 72 μέρες και έργα της ένδοξης παρισινής Κομμούνας την άνοιξη του 1871 αποτελεί, δίχως άλλο, ξεχωριστό κινηματογραφικό γεγονός. Δυστυχώς δεν έγινε δημοσιογραφική προβολή κι έτσι δεν είδαμε την ταινία... που στην εξάωρη σχεδόν διάρκειά της παίρνουν μέρος 210 ερασιτέχνες ηθοποιοί κι ανάμεσά τους πολλοί άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» από Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο. Μέσα σε μια γιγαντιαία αποθήκη στα εργατικά προάστια του Παρισιού, ο Γουότκινς και η ομάδα του θα προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν τα γεγονότα εκείνης της άνοιξης που σημάδεψαν τη γέννηση και το θάνατο της θρυλικής Κομμούνας του Παρισιού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ