Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΜΕΓΑΛΟΕΚΔΟΤΕΣ
«Ψαλίδι» στους μισθούς, «λάστιχο» η εργασία

Επανέλαβαν τις αξιώσεις τους για κατάργηση κεκτημένων προηγούμενων ΣΣΕ

Στη μείωση των μισθών των εργαζομένων δημοσιογράφων και την επιβολή κυλιόμενης πενθήμερης εργασίας εμμένουν οι μεγαλοεκδότες, προκειμένου να υπογραφεί νέα ΣΣΕ, η οποία θα καταργεί κεκτημένα προηγούμενων Συμβάσεων. Τις απαιτήσεις τους οι μεγαλοεκδότες (Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας) τις επανέλαβαν χτες στη νέα συνάντηση που είχαν με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θέμα συζήτησης τη νέα ΣΣΕ.

Συγκεκριμένα, οι εκδότες απαίτησαν να υπογραφεί νέα ΣΣΕ (για το 2011 - 2012), η οποία θα προβλέπει μειώσεις στους μισθούς κατά 10% για αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ (στην ουσία, πρόκειται για όλους τους εργαζόμενους εκτός του πρώτου κλιμακίου), «πάγωμα» των ωριμάνσεων (κλιμάκια), καθώς και κυλιόμενη 5ήμερη εργασία. Επί της ουσίας, οι μειώσεις που θα υποστεί ένας εργαζόμενος θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες και θα φτάνουν έως και το 30%.

Στο μεταξύ σήμερα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, για να εξετάσει τις ...προτάσεις των εκδοτών. Να σημειωθεί ότι η παραπάνω πρόταση των εργοδοτών είναι πλήρως ταυτισμένη με την πρόταση που κατέθεσε στην περασμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ο πρόεδρος Π. Σόμπολος («Δημοσιογράφοι για την δημοσιογραφία»).

Ομως, η ισχύουσα - όπου ισχύει - ΣΣΕ έχει ...αντικατασταθεί υπό την απειλή των απολύσεων σε πολλές επιχειρήσεις του Τύπου και των ΜΜΕ με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και τα ιδιωτικά συμφωνητικά. Να υπενθυμίσουμε ότι την αρχή την έκανε ο ΣΚΑΪ (Αλαφούζου), επιβάλλοντας στους εργαζόμενους μειώσεις μισθών κατά 10% και ακολούθησαν ο Ομιλος «Πήγασος» του Μπόμπολα («Εθνος», «Ημερησία», «Goal News») με μειώσεις στις αποδοχές κατά 10% σε πρώτη φάση στους διοικητικούς υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στο ατελιέ, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΤΑΡ με μειώσεις από 8% έως και 18%, η «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος» (Μπόμπολα - Μπακατσέλου - Ψυχάρη) κατά 12,5% για τους εργαζόμενους της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», καθώς και στον περιοδικό Τύπο, όπως στις «Αττικές Εκδόσεις» του Κ. Φιλιππόπουλου και στην «ΙΜΑΚΟ» του Π. Κωστόπουλου.

Τις τελευταίες μέρες ,τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο ένας εκ των ιδιοκτητών του τηλεοπτικού σταθμού ALTER Κ. Γιαννίκος, ο οποίος έχει στην κατοχή του και την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή». Η Διεύθυνση της εφημερίδας κάλεσε κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να συναινέσουν σε μειώσεις των μισθών τους οι οποίες αρχίζουν από 10%. Χτες, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, δηλώνοντας ότι δε θα δεχτούν τις περικοπές στους μισθούς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ