Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
8η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Μαγική εικόνα» από την κυβέρνηση για το βιβλίο

Μια... «μαγική εικόνα» επιχειρεί να προβάλει η κυβέρνηση στο χώρο του βιβλίου, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού, διά του υπουργού, Π. Γερουλάνου, να... «διαπιστώνει», στο γραπτό χαιρετισμό του (σ.σ. ο ίδιος απουσίαζε) στα χτεσινά εγκαίνια της 8ηςΔιεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ότι «έχουν γίνει πολλά μέσα σ' αυτόν τον χρόνο, με σύμμαχο το ΕΚΕΒΙ (σ.σ. Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) και χάρη στη συνεργασία με όλους τους φορείς του χώρου»!

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στα «πολλά» που έγιναν τον τελευταίο χρόνο περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, η μείωση του προϋπολογισμού του ΕΚΕΒΙ, οι απολύσεις προσωπικού του και οι παρελκόμενες συνέπειες, όπως η απόφασή του, τον περσινό Μάη, να απευθυνθεί «σε ιδιωτικούς φορείς προς αναζήτηση χορηγιών, ειδικά όσον αφορά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τη διάδοση της ανάγνωσης στις νεότερες γενιές»!

Αντίθετα, τον περασμένο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα γαλαντόμα, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης και άγριων περικοπών των λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων, προς το εκδοτικό κεφάλαιο, με τον ίδιο υπουργό να εξαγγέλλει το «πρόγραμμα δράσης για το ελληνικό βιβλίο», το οποίο χρηματοδοτεί με το «συγκλονιστικό» ποσό των... 300.000 ευρώ, την ίδια ώρα που «καλούσε» τους εκδότες να «ενημερωθούν» «για τα δύο νέα προγράμματα χρηματοδότησης στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ»...

Ετσι αντιλαμβάνεται και αυτή η κυβέρνηση τη «στήριξη» στο βιβλίο. Αποτελεί συνέχεια της αντιδραστικής πολιτικής του δικομματισμού που οδήγησε, όπως και η πρόσφατη έρευνα του ΕΚΕΒΙ αποδεικνύει, να μετατρέψει το βιβλίο σε είδος «πολυτελείας» για το λαό και ειδικά τη νεολαία.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός στο σημείωμά του επανέλαβε ότι η έκθεση εντάσσεται από φέτος στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι Πολιτισμών», «που φιλοδοξεί να ξαναδώσει στη Θεσσαλονίκη τον φυσικό διεθνή της ρόλο». Ετσι, μετά τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε «σταυροδρόμι» και «πύλη» του ιμπεριαλισμού ενάντια στους λαούς των Βαλκανίων, τώρα η πόλη προορίζεται και για «ορμητήριο» του αγοραίου, πολιτιστικού ιμπεριαλισμού.

Η 8η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην «HELEXPO» θα διαρκέσει μέχρι τις 8/5, με οργανωτή το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Συμμετέχουν περισσότεροι από 190 συγγραφείς - Ελληνες και ξένοι - και εκδότες από 23 χώρες: Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ινδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Μαρόκο, Ουαλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Τουρκία, Τσεχία. Οι ξένοι συγγραφείς προέρχονται από: Αγγλία, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αλγερία, Ελβετία, Ιταλία, Ισραήλ, Λίβανο, Πακιστάν, Σερβία, Συρία, Τουρκία, Τυνησία.

Θα υπάρχει αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Μαγκρέμπ (χώρες της Βόρειας Αφρικής - πρώην αποικίες), μια θεματική και διεθνές συνέδριο με θέμα «Βιβλίο και εκπαίδευση» στη σημερινή ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει... 170 εκδηλώσεις! Θα λειτουργούν «γωνιές» παιδιών, εφήβων, εκπαιδευτικών, γονέων, περιοδικών, νέων τεχνολογιών και το περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ