Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα 10,3% το Μάρτη

Πτώση 7% σε μέσα επίπεδα για το α' τρίμηνο. Σε πτωτική τροχιά οι 17 από τους 23 κλάδους

Σε διαδικασία βύθισης συνεχίζουν όλοι οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας με τον όγκο των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια μεταποίησης για το μήνα Μάρτη του 2011 να καταγράφει πτώση με ρυθμό 10,3% και σε μέσα επίπεδα για το α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης) στο 7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), τα σημερινά επίπεδα παραγωγής κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 25% σε σύγκριση με αυτά του έτους 2005, που αποτελεί τη βάση κατάρτισης του ισχύοντος δείκτη. Στα τελευταία χρόνια η κατρακύλα έχει προσλάβει εντονότερους ρυθμούς (2010: 5,7%, 2009: 9,4%, 2008: 3,7%), διαδικασία που θα συνεχιστεί και επιταχυνθεί μέχρις ότου βγουν εκτός «ανταγωνισμού» οι πλέον αδύναμοι κρίκοι. Η κατρακύλα της βιομηχανικής παραγωγής ξεκίνησε δεκαετίες πίσω σε καιρούς καπιταλιστικής ανθοφορίας, ήταν αποτέλεσμα και των αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, της υποκατάστασης της ντόπιας παραγωγής από εισαγωγές. Πλέον είναι απόλυτα φανερό ότι στις λίστες της επίσημης ανεργίας έρχονται να προστεθούν εκατοντάδες χιλιάδες σημερινοί εργαζόμενοι. Τα νέας κοπής βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλιμακώσει απέναντι στο λαϊκό εισόδημα διαμορφώνουν όρους και προϋποθέσεις για τη συρρίκνωση της λαϊκής κατανάλωσης, για την παραπέρα επιδείνωση στους δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας και στο παραγόμενο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο α' τρίμηνο, Γενάρη με Μάρτη, του 2011:

Μεταποίηση: Η κατρακύλα φτάνει στο 7% σε συνέχεια της υποχώρησης 4,1% στο α' τρίμηνο του 2009. Σε καθοδική τροχιά κινήθηκαν οι 17 από τους συνολικά 23 ταξινομούμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτούς και οι: Είδη ένδυσης: 30,4%, δέρματα - είδη υπόδησης: 15,8%, ποτά: 12,1%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες: 18,7% κ.ά.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (μεταποίηση - ορυχεία - ηλεκτρισμός - παροχή νερού) καταγράφει πτώση 5,8%, όση ακριβώς και στο α' τρίμηνο του 2010. Πτώση 5% καταγράφει η «παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος», η «επεξεργασία και παροχή φυσικού νερού» υποχώρησε με ρυθμό 3,7% έναντι αύξησης 6,8% που εμφανίζει η εξορυκτική παραγωγή (ορυχεία - λατομεία).

Με πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να κινούνται και όλες οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα:

  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά 19%.
  • Ενέργεια: 6,5%.
  • Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 5,7%.
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: 4,6%.
  • Ενδιάμεσα αγαθά: 4%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ