Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δραστική μείωση των προσλήψεων στο Δημόσιο

Κατά 50% λιγότερες θα είναι οι προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο, ενώ μείωση ή, τουλάχιστον, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση στις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων προωθεί η κυβέρνηση με στόχο τη δραστική υποχώρηση του μισθολογικού κόστους της κρατικής μηχανής ως δημοσιονομικό μέγεθος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης - μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας - η κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δε θα προσλάβει για φέτος 50.000 συμβασιούχους, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, αλλά μόνο τους μισούς (25.000) γεγονός που - σύμφωνα με τον υπουργό - οδηγεί σε εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με βάση τη δέσμευση του μνημονίου για 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης 10.600 υπαλλήλων. Οι ρυθμοί όμως πρόσληψης μονίμων είναι αρκετά αργοί (έχουν γίνει 1.583 μετατάξεις υπαλλήλων από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και έχουν εγκριθεί 1.145 προσλήψεις κυρίως στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης).

Ετσι, αν όλες οι προσλήψεις που απομένουν γίνουν στο β' εξάμηνο του έτους, τότε μισθολογικά το Δημόσιο επιβαρύνεται πολύ λιγότερο (σαν να προσλαμβάνεται ένας για κάθε δέκα ή και περισσότερες αποχωρήσεις). Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δεν βιάζεται καθόλου να κάνει τις προσλήψεις που απομένουν, εκτός κι αν πιεστεί από τα πράγματα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο τέλος του 2011 μπορεί να έχουν προσληφθεί πολύ λιγότεροι από τον αριθμό που προβλέπεται.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός ανέφερε ότι θα είναι έτοιμο προς τα τέλη Ιούνη, θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι και θα υπάρχει, κατά περίπτωση, μια μεταβατική περίοδος στην εφαρμογή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ