Κυριακή 15 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχητικό ... πλεόνασμα

Σε σχεδόν τετραπλάσια επίπεδα ανήλθε τον Απρίλη το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, με τις εξαγωγές να υπερβαίνουν κατά μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 11,4 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 3 δισ. δολάρια. Το Μάρτη, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει απρόσμενο εμπορικό πλεόνασμα 140 εκατ. δολαρίων.

Ο εξαγωγές της Κίνας τον Απρίλη αυξήθηκαν κατά 29,9%, σε σχέση με πέρσι, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 21,8%.

Κι ενώ η επιβράδυνση των εισαγωγών εμπνέει προβληματισμό στους οικονομικούς αναλυτές για το ενδεχόμενο μιας ραγδαίας «αποθέρμανσης» της κινεζικής οικονομίας, η εκτίναξη των εξαγωγών ενδέχεται να προκαλέσει νέες επικρίσεις από τις ΗΠΑ για την πολιτική του Πεκίνου να διατηρεί το γουάν υποτιμημένο.

Oπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Σου Μπιάο, οικονομολόγος της China Merchants Bank, «έχει ενταθεί η ανησυχία για το χειρότερο δυνατό σενάριο για την κινεζική οικονομία, δηλαδή ένα σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης μαζί με υψηλό πληθωρισμό».

Το Πεκίνο έχει από τον Ιούνη μέχρι σήμερα ανατιμήσει το κινεζικό νόμισμα κατά 5%, ωστόσο Αμερικανοί πολιτικοί εκτιμούν πως το γουάν πρέπει να ανατιμηθεί από 15% έως 40%.

Την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Κισάν υπέγραψαν ευρεία συμφωνία, με την οποία ορίζεται το πλαίσιο για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν ότι η συμφωνία που υπεγράφη καλύπτει τα μακροοικονομικά ζητήματα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο και τις επενδύσεις και τη διεθνή συνεργασία. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ