Σάββατο 14 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM»

Στην εκπομπή «Από τη σμίλη στον Γουτεμβέργιο», που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM» ο ακροατής θα μπορέσει να ακούσει τις απόψεις των Μαρξ - Ενγκελς για ένα φαινόμενο όσο παλαιό είναι και ο ίδιος ο μαρξισμός: Ο λεγόμενος ρεφορμισμός στο εργατικό κίνημα. Οι δύο αυτοί κλασικοί δεν είχαν γράψει ξεχωριστό έργο για το ρεφορμισμό, αλλά ωστόσο η κριτική των διαφόρων απόψεων της ρεφορμιστικής ιδεολογίας κατέχει σημαντική θέση στα κείμενά τους.

Από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» έχει κυκλοφορήσει ήδη από το 1992 ένας τόμος στον οποίο περιλαμβάνονται κείμενα των Μαρξ - Ενγκελς για το ρεφορμισμό, άλλα πιο άμεσα, άλλα πιο έμμεσα, με τίτλο «Μαρξ - Ενγκελς για το Ρεφορμισμό». Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννεκε Ιωαννάτου.

Στην Παρισινή Κομμούνα θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 στον 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM.

Εκατόν σαράντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που το προλεταριάτο του Παρισιού πήρε την εξουσία στα χέρια του, μετατρέποντας την Παρισινή Κομμούνα στην πρώτη στην ιστορία προλεταριακή επανάσταση και στην πρώτη εργατική κυβέρνηση. Η Παρισινή Κομμούνα θεμελίωσε στην πράξη τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, όπως την επεξεργάζονταν οι Μαρξ - Ενγκελς, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στα επαναστατικά γεγονότα της εποχής μέσα από τις γραμμές της «Διεθνούς Ενωσης Εργατών», της Πρώτης Διεθνούς.

Η Παρισινή Κομμούνα γεννήθηκε από την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων στη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του 1860 και από την αριθμητική αύξηση και ανεβασμένη συνειδητή οργάνωση του προλεταριάτου το οποίο στις συνθήκες του γαλλοπρωσικού πολέμου (1870 - 1871), εξεγέρθηκε ενάντια στο παλιό καθεστώς. Η πρώτη στην ιστορία εργατική εξουσία κράτησε 72 μέρες στο Παρίσι, ανατράπηκε στις 28 Μάη 1871.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ