Σάββατο 14 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρες επιθέσεις και... δήθεν γκρίνιες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Εκδίκηση» για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν εμφανίζονται να ζητούν οι «Ταλιμπάν του Πακιστάν», οι οποίοι και ανέλαβαν την ευθύνη για τη χτεσινή διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε κέντρο εκπαίδευσης παραστρατιωτικών του Πακιστάν, στην περιοχή Τσαρσάντα του βορειοδυτικού Πακιστάν. Τουλάχιστον 80 άνθρωποι - στρατιώτες και άμαχοι - σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 110 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, που ανέλαβαν την ευθύνη, δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη επίθεση - εκδίκηση για το θάνατο του Μπιν Λάντεν και προειδοποιώντας ότι έπονται και άλλες μεγαλύτερες. Ακόμα τρεις άνθρωποι, φερόμενοι ως «μαχητές», σκοτώθηκαν χτες στο βόρειο Ουαζιριστάν, από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι συγκεκριμένες αμερικανικές επιθέσεις αν και έχουν τη σιωπηλή έγκριση της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», μετά την επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν εμφανίζονται να προκαλούν «ένταση» στις σχέσεις Πακιστάν - ΗΠΑ, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, που θεωρεί ότι καταλύεται η κυριαρχία της χώρας. Στο πλαίσιο των «αντιδράσεων» που ακολουθούν την υπόθεση Λάντεν, ο δεύτερος τη τάξει στον πακιστανικό στρατό, στρατηγός Χαλίντ Σαμίν Γουάιν, που επρόκειτο να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, ενημέρωσε τον επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, Μάικ Μιούλεν ότι ματαιώνει την επίσκεψή του, ενώ ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, ζήτησε όχι να σταματήσουν αλλά να ελέγχονται από το Ισλαμαμπάντ οι αμερικανικές «αντιτρομοκρατικές» επιθέσεις.

Στο Αφγανιστάν, δύο εργαζόμενοι των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν από πυρά Αφγανού αστυνομικού, με τις εγκάθετες αρχές και τις κατοχικές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και δεν αντανακλά το σύνολο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που συντάσσονται με τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ