Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προοπτική στη Λαϊκή Εξουσία - Οικονομία

Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου σε Ηράκλειο και Ιεράπετρα

Η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, αλλά και οι θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε σε Ηράκλειο και Ιεράπετρα η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η Διαμάντω Μανωλάκου μίλησε την περασμένη Παρασκευή σε συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Τεφέλι Ηρακλείου, το Σάββατο με κλιμάκιο της ΝΕ Λασιθίου επισκέφτηκε στην Ιεράπετρα συσκευαστήρια και δημοπρατήρια της περιοχής, ενώ το βράδυ μίλησε σε εκδήλωση του Κόμματος, με θέμα το διατροφικό ζήτημα και την πολιτική πρόταση του Κόμματος.

Από τη συζήτηση στα δημοπρατήρια αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, όπως οι εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων που αναγκάζονται να δώσουν οι παραγωγοί, με την ντομάτα να βρίσκεται στα 13 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που στον καταναλωτή φτάνει στο 1 και 1,5 ευρώ. Σοβαρό πλήγμα στην περιοχή αποτέλεσαν και οι χαμηλές τιμές στο αγγούρι, που από την αρχή του έτους κυμάνθηκαν από 7 ως και 10 λεπτά, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν ούτε τα μεταφορικά. Την ίδια ώρα, το κόστος παραγωγής αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και οι τράπεζες πιέζουν για τις δόσεις. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας, καθιστούν πολύ δύσκολο, όπως μας περιέγραψαν, να ανταποκριθούν τα αγροτικά νοικοκυριά στις τεράστιες υποχρεώσεις τους τόσο ως προς τα χρέη όσο και ως προς τα μόρφωση των παιδιών τους και τις ανάγκες της καθημερινότητας, αφού το εισόδημά τους συρρικνώνεται συνεχώς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δε φτάνει να καλύψει τις ανάγκες.

Η Διαμάντω Μανωλάκου απευθυνόμενοι σε αγρότες της Ιεράπετρας τους κάλεσε να παλέψουν οργανωμένα στη γραμμή ρήξης και ανατροπής της πολιτικής που τους εξοντώνει. Αναπτύσσοντας την πολιτική πρόταση του Κόμματος τους κάλεσε να συσπειρωθούν σε κοινούς αγώνες και κινητοποιήσεις με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για τη δική τους λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Στην ομιλία της, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής και παραγωγικότητας της χώρας, με σκοπό, όπως σημείωσε, την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού.

«Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων, με τη θεμελίωση του κεντρικού σχεδιασμού παραγωγής με λαϊκό έλεγχο, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης.

»Δηλαδή, κεντρικά σχεδιάζουμε ως χώρα: Τι ποσότητες χρειάζονται για να καλυφτούν οι ανάγκες του λαού μας σε στάρι, για ψωμί, ζυμαρικά κ.ά, σε λάδι, κηπευτικά, φρούτα, ζωοτροφές και κτηνοτροφικά προϊόντα, κρασί, σταφίδα, βαμβάκι, καπνό, αλιεύματα - ψάρια κ.ά. και όπου υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε εξαγωγές. Επιλογή των περιοχών όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την καλλιέργεια, την παραγωγή και ανάπτυξή τους. Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων, δηλαδή λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια, μηχανήματα κ.ά., και της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα αγροτικά εφόδια θα είναι φτηνότερα, γιατί δε θα υπάρχει το καπιταλιστικό κέρδος και η παραγωγή σίγουρα θα απορροφηθεί από το κρατικό εμπόριο και τα κρατικά εργοστάσια. Με την κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης και τη συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, από τη δημιουργία και στήριξη παραγωγικών συνεταιρισμών των μικρομεσαίων αγροτών, που θα ενοποιούν τους μικρομεσαίους αγρότες, εργατοϋπαλλήλους, μικροεπαγγελματίες, νέους. Σε αυτήν τη βάση θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις για αύξηση του χρόνου ξεκούρασης των αγροτοπαραγωγών, θα δίνεται εναλλακτική εργασιακή διέξοδο στους νέους, θα υπάρχει ολόπλευρη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού».

Για το λόγο αυτό κάλεσε τους αγρότες και τις αγρότισσες να ξεσηκωθούν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, μικροεπαγγελματίες, νέους και γυναίκες, για να σαρώσουν σαν ορμητικό τσουνάμι τους δυνάστες και την εξουσία του κεφαλαίου και τους εκπροσώπους του, την καπιταλιστική σαπίλα και τα αδιέξοδά του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολύ καλή ήταν και η συζήτηση που ακολούθησε, με πολλές τοποθετήσεις αγροτών οι οποίες στο σύνολο τους εξέφραζαν τις αγωνίες για το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους, αλλά και την οργή τους για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν τα τελευταία 30 χρόνια.

Επίσης, πέρα από τις σοβαρές ευθύνες της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εξέφρασαν τη γενική κατακραυγή τους για τις ηγεσίες της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ και το ρόλο που έπαιξαν και συνεχίσουν να παίζουν σε βάρος του αγρότη.

Ακόμα, κατήγγειλαν και το νέο χαράτσι που τους επιβάλλουν η ΠΑΣΕΓΕΣ με τις ενώσεις και τη στήριξη της κυβέρνησης για τις υπέρογκες και εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ χωρίς να τους εξασφαλίζει την πλήρη αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφής.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, αφού κατήγγειλε το γεγονός αυτό, κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, αύριο 18 Μάη, ενάντια στο νέο χαράτσι του ΕΛΓΑ, διεκδικώντας ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ