Σάββατο 28 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέα διαδήλωση στην Ταχρίρ

ΚΑΪΡΟ.--

Χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν και χτες το απόγευμα την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου για να καταστήσουν σαφές στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που διοικεί τη χώρα, στη μεταβατική κυβέρνηση, αλλά και στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» πως «ό,τι ξεκίνησε εδώ, δεν έχει ακόμη τελειώσει, είναι στην αρχή και θα παλέψουμε γι' αυτό». Οι συγκεντρωμένοι ήταν χριστιανοί και μουσουλμάνοι και θέλησαν να το δείξουν αυτό με διάφορα σύμβολα και προσευχές για να καταστήσουν σαφές ότι καταδικάζουν και θεωρούν εκ του πονηρού όλες τις σεχταριστικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που έχουν, με αιματηρό τρόπο, συγκλονίσει το Κάιρο τις τελευταίες εβδομάδες.

Εξέφρασαν με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, όπως τόνισαν, της στρατιωτικής ηγεσίας, την οποία κατηγόρησαν για καταπάτηση δικαιωμάτων και για μη υιοθέτηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, οι συγκεντρωμένοι, στην πλειοψηφία τους, τάχθηκαν υπέρ της αναβολής των εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβρη. Πρόκειται για αίτημα που έχουν διατυπώσει και πολλά κοσμικά κόμματα, υποστηρίζοντας ότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούν να οργανωθούν τα κόμματα, να συντονίσουν την προεκλογική τους δουλειά και να ενημερωθεί ο κόσμος.

Αντίθετοι με το αίτημα αυτό είναι, φυσικά, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», οι οποίοι, διαθέτοντας ευρύτατα φιλανθρωπικά δίκτυα, είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να κερδίσουν αρκετές ψήφους και δε θα ήθελαν να έχουν ανταγωνισμό. Η ισλαμική οργάνωση δε συμμετείχε στη χτεσινή διαδήλωση, διαφωνώντας με την άποψη ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμη και να αντικατασταθεί το στρατιωτικό συμβούλιο με μια αντίστοιχη πολιτική επιτροπή.

Ο στρατός, σε μια ανακοίνωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και προβοκατόρικη, δεν αναπτύχθηκε στην περιοχή, ανακοινώνοντας ότι «δεν θέλει να προκαλέσει», αλλά σπεύδοντας να προειδοποιήσει ότι «υπάρχουν πληροφορίες για τα σχέδια υπόπτων δικτύων να προκαλέσουν επεισόδια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ