Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Ενιαίος δημόσιος φορέας χωρίς καπιταλιστές

Την πρότασή τους παρουσίασαν οι ταξικές δυνάμεις σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΕΑΒ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη

Από τη συνέντευξη Τύπου

Motion Team

Από τη συνέντευξη Τύπου
Η πρόταση των ταξικών δυνάμεων για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα αμυντικών βιομηχανιών, χωρίς καμία εμπλοκή των ιδιωτών, που θα παράγει με βάση τις ανάγκες της άμυνας της χώρας, σε όφελος της οικονομίας και των εργαζομένων συνολικά, απαλλάσσοντας το λαό από την παρασιτική δράση των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων του εξωτερικού και των ντόπιων συνεργατών τους, παρουσιάσθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Ηλιού, από την ΕΛΒΟ, ο Θανάσης Κοτρώνης από τα ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) και ο Χρήστος Ζυγογιάννης από την ΕΑΒ, αναφέρθηκαν αναλυτικά στα στοιχεία που τεκμηριώνουν την πορεία συρρίκνωσης και υποβάθμισης των αμυντικών βιομηχανιών.

  • Η ΕΛΒΟ κατά 72,6% ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, 24,1% στον όμιλο Μυτιληναίου και 3,3% στον Λαϊνόπουλο. Σήμερα εργάζονται 430 εργαζόμενοι (ήταν 1.150 το 2000). Η κυβέρνηση προσανατολίζεται - μετά την πρόθεση του Ομίλου Μυτιληναίου να παραχωρήσει τις μετοχές του στο δημόσιο αντί τιμήματος ενός ευρώ - να συγκεντρώσει το σύνολο των μετοχών και να ξεπουλήσει το 65% μέσω του συμβούλου αποκρατικοποίησης που προσέλαβε.
  • Τα ΕΑΣ ανήκουν 100% στο δημόσιο. Εχουν πέντε εργοστάσια και δύο θυγατρικές, την μεταλλουργική Ηπείρου και την Ηλεκτρομηχανική Κύμης. Και εδώ υπήρξε σημαντική συρρίκνωση του προσωπικού (έμειναν 1.000). Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πώληση του 65% των μετοχών, σε αφαίρεση κατακτήσεων μέσα από την κατάρτιση νέας ΣΣΕ και νέου εσωτερικού κανονισμού στα πρότυπα του ΟΣΕ, σε συρρίκνωση και μεταφορά εργοστασίων από Υμηττό και Ελευσίνα με παράλληλο πιθανό ξεπούλημα οικοπέδων και εγκαταστάσεων.
  • Η ΕΑΒ ανήκει 100% στο δημόσιο. Σήμερα εργάζονται 1.860 εργαζόμενοι από 3.250 που ήταν το 2000. Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού και ανοίγει η πόρτα για την είσοδο εργολάβων.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή προσανατολισμού της παραγωγικής δραστηριότητας, αναζητά στρατηγικό επενδυτή στον οποίο πιθανά θα παραχωρήσει και το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Σε όλες τις επιχειρήσεις υπάρχει ανεκτέλεστο έργο εκατομμυρίων ευρώ, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και έχουν υποστεί μείωση των μισθών τους από 20% έως και 35%.

Δραστική συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας

Οπως κατήγγειλαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, στόχος της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου είναι η με κάθε τρόπο συρρίκνωση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε βάρος των εργαζομένων, της άμυνας, της οικονομίας της χώρας. «Η πορεία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που θα βρίσκεται στα χέρια του συγκεντρωμένου μονοπωλιακού κεφαλαίου. Μοναδικό στόχο έχει την εξασφάλιση όλο και μεγαλύτερων κερδών για τους μονοπωλιακούς πολυεθνικούς αμυντικούς κολοσσούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους αλλά και την αύξηση των δεσμών εξάρτησης και υποτέλειας της χώρας στους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνασπισμούς των μακελάρηδων των λαών (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ευρωστρατό, "Ειρηνευτικές" δυνάμεις του ΟΗΕ κλπ.)», σημείωσε ο Θ. Κοτρώνης.

«Ευθύνες για την σημερινή κατάσταση έχουν οι εργοδοτικές κυβερνητικές πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση, τόσο σε επίπεδο επιχειρησιακών σωματείων όσο και στην Ομοσπονδία (ΠΟΕΜ) αλλά και στη ΓΣΕΕ», σημείωσε ο Κ. Ηλιού.

Στον αντίποδα, πρόσθεσε, «οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη μαζί με ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους με διεκδικητικό πλαίσιο πάλης τέτοιο που χωρίς να υποτιμούνται τα άμεσα προβλήματα, οικονομικά, παραγωγικά ή άλλα, βάζει στην καρδιά της στόχευσής του το σε όφελος ποιων θα παράγουν οι αμυντικές βιομηχανίες της χώρας».

Σε αυτή τη βάση πατά και η πρόταση του ΠΑΜΕ για ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΕΑΒ 100% στο δημόσιο και για την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου δημόσιου φορέα αμυντικών βιομηχανιών χωρίς καμία εμπλοκή των ιδιωτών.

Το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μεγάλων συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, μέσα σ' αυτά και η αμυντική βιομηχανία, έχει τεθεί από την ίδια την πραγματικότητα. Είναι η μοναδική απάντηση σε όσα ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ