Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εμπόρευμα η έρευνα

Αποκαλυπτική η χτεσινή συνέντευξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Με ταχύτατους ρυθμούς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υλοποιεί τη στρατηγική επιλογή κυβέρνησης - ΕΕ για μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις, ενισχύοντας τις ερευνητικές δραστηριότητες για την εξασφάλιση χρημάτων. Αυτό αναδείχθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος και η αντιπρύτανης Ερευνας Σ. Κουίδου - Ανδρέου, λίγο πριν τα εγκαίνια του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.

«Το ΑΠΘ, δίνει ένα μάθημα προσαρμογής στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες», είπε ο Γ. Μυλόπουλος και πρόσθεσε: «Προχωράμε στη χρηματοδότηση της ερευνητικής μας πολιτικής από ίδιους πόρους. Αποφασίσαμε ως πανεπιστήμιο να εφαρμόσουμε μία αυτοδιαχειριζόμενη ερευνητική πολιτική. Από τα έσοδα της Επιτροπής Ερευνών θα χρηματοδοτήσουμε νέες ερευνητικές δράσεις. Θεωρούμε ότι η μόνη απάντηση στην οικονομική κρίση είναι η επένδυση στην παιδεία, στην έρευνα και στην καινοτομία. Αυτή είναι και η θετική συμβολή του ΑΠΘ σε εποχή οικονομικής κρίσης στη μεγάλη υπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της βόρειας Ελλάδας».

Προηγούμενα η Σ. Κουίδου - Ανδρέου, ανέφερε ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προσελκύουν χρηματοδότηση η οποία, την παρούσα περίοδο, ξεπερνάει την κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες του Ιδρύματος.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στο ΑΠΘ λειτουργεί Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας με αρμοδιότητες την επικοινωνία με φορείς που μπορούν να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα από το πλήθος των ερευνητικών κατευθύνσεων που συμπεριλαμβάνει το ΑΠΘ. Το πρώτο προϊόν που θα αξιοποιηθεί είναι το μόνο λειτουργικό ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων για το οποίο υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι άλλες 80 πατέντες προς αξιοποίηση.

Επίσης, κατήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα ερευνητικά κονδύλια από μελέτες που πραγματοποιούν πανεπιστημιακοί γιατροί σε κλινικές του ΕΣΥ. Οπως είπε, αυτό σημαίνει ότι όλη η κλινική έρευνα των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής θα περάσει τελικά στο ΕΣΥ. «Αποτελεί καπήλευση και παράνομη ιδιοποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου μας και σημαίνει σημαντική απώλεια των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας για το ΑΠΘ»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ