Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
Τηλεόραση
Αδειες μιας μεταβατικής περιόδου

Το δάσος των κεραιών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μπορεί ακόμη «ν' ανθίζει» σε καθεστώς παρανομίας στον Υμηττό, όμως ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, ενόψει της λειτουργίας του αεροδρομίου των Σπάτων, μίλησε για «μεταβατική» περίοδο, την οποία τη συνέδεσε και με την προκήρυξη των τριών νέων ραδιοφωνικών αδειών για το Λεκανοπέδιο Αττικής. Στη «μεταβατική» αυτή περίοδο, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του Δ. Ρέππα, το υπουργείο Μεταφορών θ' αναλάβει τη μεταφορά των κεραιών των ραδιοφωνικών σταθμών από τον Υμηττό, στο όρος Αιγάλεω. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν λεχθεί από τα υπουργεία Τύπου και Μεταφορών, προβλέπεται το πάρκο κεραιών να γίνει στη θέση Αέρας στην Πάρνηθα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατέβαλε εδώ και δύο χρόνια προσπάθειες για να δοθούν οι ραδιοφωνικές άδειες στο Λεκανοπέδιο Αττικής, προσπάθειες και ενέργειες που επανειλημμένα προσέκρουαν σε «νομικά» επιχειρήματα του υπουργείου Τύπου, το οποίο ουσιαστικά ήθελε και θέλει να έχει τον κύριο λόγο για τη χορήγηση αδειών. Ο υπουργός Τύπου, αφού το Σεπτέμβρη του '99 δεν έκανε ουσιαστικά αποδεκτή τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για άδειες στο Λεκανοπέδιο, νομιμοποίησε για προεκλογικούς λόγους όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σήμερα και αφού η μοριοδότηση πέρασε από «σκοπέλους» του υπουργείου Τύπου, το ΕΣΡ έχει διαβιβάσει στον υπουργό Τύπου τη σύμφωνη γνώμη του για τους 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα πάρουν άδεια. Το πρόβλημα όμως που τίθεται και θα κληθεί να «λύσει» ο υπουργός Τύπου είναι ότι την 20ή θέση με 14 μόρια καταλαμβάνουν τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί που είναι οι: ΣΚΑΪ, «Ράδιο Σίτι» και «Cool». Στη συχνότητα του τελευταίου εκπέμπει σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός ALPHA NEWS.

Η τελική μοριοδότηση, στην οποία το ΕΣΡ έλαβε υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος άσκησε τον έλεγχο νομιμότητας, είναι η εξής: 1. «Φλας» (36 μόρια), 2. ΑΝΤΕΝΝΑ (35), 3. «902 Αριστερά στα FM» (33), 4. «Ξένιος» (31), 5. «Κλικ» (28), 6. «Εκκλησία της Ελλάδος» (28), 7. «Galaxy» (27), 8. «Τζερόνιμο Γκρούβι» (27), 9. «Αθήνα 9,84» (25), 10. «Επικοινωνία» (25), 11. «Νίτρο» (23), 12. «Ροκ» (21), 13. «Κάπιταλ» (20), 14. «Σταθμός» (16,5), 15. «Κανάλι 1» (16), 16. «Κις» (15), 17. «Μελωδία» (15), 18. «Stutus» (14.5), ενώ στη 19η, 20ή και 21η θέση ισοψηφούν με 14 μόρια οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΣΚΑΪ, «Ράδιο Σίτι» και «Cool».

O Δημήτρης Ρέππας σε ανασκόπηση, την οποία επανέλαβε στις 12 του Γενάρη, ανέφερε «είμαστε ενόψει της έκδοσης της απόφασής μας» για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Νομού Αττικής, ενώ δε διευκρίνισε πώς θ' αντιμετωπίσει το υπουργείο τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών που ισοβαθμούν.

Αναφερόμενος επίσης στην προκήρυξη των τριών νέων συχνοτήτων, καθώς και στη μεταβατική περίοδο, σημείωσε ότι «θ' αναλάβουμε όποια νομοθετική πρωτοβουλία», έτσι ώστε μέχρι τη χορήγηση και των τριών νέων αδειών, να «μπορεί να λειτουργήσει συγκεκριμένος αριθμός ραδιοφωνικών σταθμών, εκτός των 20 που θα λάβουν άδεια». Να σημειώσουμε ότι όσοι από τους σταθμούς που ισοβαθμούν μείνουν εκτός των 20 και αυτοί θα πρέπει εκ νέου να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να συμμετέχουν στην προκήρυξη των τριών νέων συχνοτήτων. Ανοιχτό επίσης παραμένει το θέμα, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Μεταφορών, για τη χορήγηση ακόμη πέντε ραδιοφωνικών αδειών, αφού απελευθερωθούν και άλλες συχνότητες.


Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ