Τετάρτη 15 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Ντοκουμέντα μιας τριακονταετίας (1960-1990) από τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι περιλαμβάνει η εκπομπή «Παρασκήνιο» που θα μεταδοθεί απόψε στις 22.00 από την ΕΤ-1. Το αφιέρωμα με τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις - 18 κινούμενες εικόνες» περιλαμβάνει κινηματογραφικές και τηλεοπτικές λήψεις, άγνωστες ή λιγότερο γνωστές, με συνεντεύξεις, ηχογραφήσεις σε στούντιο, συναυλίες, πρόβες στο θέατρο, καθημερινές στιγμές.

Οι ερασιτεχνικές και επαγγελματικές κινούμενες εικόνες αποκαλύπτουν κάτι από το ήθος της μορφής του και τη μεγαλοσύνη του έργου του. Ο λόγος του, πυκνός και επιγραμματικός, ακούγεται πολλές φορές σαν μανιφέστο πνευματικής ευθύνης, αλλά και σαν υποθήκη για τους νεότερους Ελληνες καλλιτέχνες. Ανάμεσα σ' αυτούς που μαζί του εμφανίζονται στο υλικό αρχείου είναι ο Νίκος Γκάτσος, η Μελίνα Μερκούρη, η Νανά Μούσχουρη, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Βάσω Παπαντωνίου, η Νένα Βενετσάνου, ο Μίνως Βολανάκης.

Αμέσως μετά στις 23.00 θα προβληθεί από την ΕΤ-1 η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» Μάνος Χατζιδάκις. Πρόκειται για μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συναυλίας που έδωσε η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι.

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν τα έργα του Γάλλου συνθέτη Gabriel Faure Ελεγεία Εργο 24 για Βιολοντσέλο και Ορχήστρα, του Μενελάου Παλλαντίου Κονσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα σε μι και του Μάνου Χατζιδάκι «Το χαμόγελο της Τζοκόντα», «Εργο 22 για μια Ορχήστρα», σε μουσική ανάπλαση Ιρίνας Καρπουχίνα. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Μίλτος Λογιάδης, με σολίστ τον Renato Ripo και την Μαρία Χαιρογιώργου - Σιγάλα. Καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν ο Γιώργος Κουρουπός και εξάρχων ο Δημήτρης Βράσκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ