Κυριακή 19 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η γερμανική βιομηχανία «φρενάρει»

Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία παρατηρήθηκε τον Απρίλη, πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Το ζήτημα είναι αν πρόκειται για πρόσκαιρη εξέλιξη, ή όχι. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα, η βιομηχανική παραγωγή ελαττώθηκε 0,6% εν συγκρίσει με το Μάρτη, όταν είχε αναθεωρηθεί προς το καλύτερο και είχε ενισχυθεί 1,2%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας. Oι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πως η παραγωγή τον Απρίλη θα τονωθεί 0,2%, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί 9,6%, προσαρμοσμένη στις εργάσιμες μέρες.

Η παραγωγή του κλάδου των κατασκευών ελαττώθηκε 5,7% τον Απρίλη εν συγκρίσει με το Μάρτη, όταν είχε επεκταθεί 5,5%. Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά πως η θετική τάση στη βιομηχανική παραγωγή θα εξακολουθήσει παρά την ελαφρά αποθέρμανση στις παρυφές της. Πάντως, προέβλεψε σχετικά ηπιότερο ρυθμό επέκτασης μετά τον πολύ δυναμικό ρυθμό στη βιομηχανική παραγωγή τους τελευταίους μήνες. Η οικονομική ανάπτυξη 1,5% του α` τριμήνου στη χώρα αποδίδεται στην οικοδομική δραστηριότητα, στις εξαγωγές και τις εταιρικές επενδύσεις.

Στην πτώση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής συντελούν, πλην της κάμψης των κατασκευών, τα δημοσιονομικά μέτρα των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης που οδηγούν με τη σειρά τους στη μείωση της ζήτησης και επομένως στη μείωση των εισαγόμενων γερμανικών προϊόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταποίηση στη Γερμανία και η επενδυτική εμπιστοσύνη υποχώρησαν τον Απρίλη και οι εξαγωγές μειώθηκαν πέραν των προβλεπομένων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα οφείλονται και στις πιέσεις που ασκεί το Βερολίνο στους εταίρους του, δημιουργώντας έναν άλλο φαύλο κύκλο και αποδεικνύοντας το αδιέξοδο των καπιταλιστικών ρυθμίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ