Τρίτη 21 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, ενώ τη Δευτέρα ξεκίνησε πορεία από τη Βαλένθια της ανατολικής Ισπανίας, όπου οι συμμετέχοντες αναμένεται να διασχίσουν 500 χλμ σε 34 ημέρες, περνώντας από 29 πόλεις και χωριά, με τελικό προορισμό τη Μαδρίτη στις 23 Ιούλη.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Μετά την πλήρη απόρριψη εκ μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου, των ευρημάτων από το λεγόμενο υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες (ηγέτης των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας), ως αποδεικτικά στοιχεία για τις διώξεις αγωνιστών, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε την παύση του αιτήματος έκδοσης του Χιλιάνου αγωνιστή Μανουέλ Ολάτε Σέσπεδες, μέλους του ΚΚ Χιλής.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανική Βιβλιοθήκη, θα ψηφιοποιήσει και θα αναρτήσει δωρεάν στο Ιντερνετ περίπου 250.000 βιβλία, έργα που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1700-1870, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη μηχανή αναζήτησης «Google».

ΚΑΪΡΟ.-- Υπέρ της αναβολής των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το Σεπτέμβρη, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να οργανωθούν, έτσι ώστε να μην επωφεληθούν μόνο οι ήδη υπάρχουσες πολιτικές οργανώσεις, όπως πχ οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», τάχθηκε, χτες, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Ισάμ Σάραφ, που έχει διοριστεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που ελέγχει τη χώρα. Από την άλλη, οι δικηγόροι του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, του οποίου η δίκη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας έχει ανακοινωθεί για τις 3 Αυγούστου, ανακοίνωσαν ότι πάσχει από καρκίνο στο στομάχι και δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να παραστεί στο δικαστήριο.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ερήμην άρχισε, χτες, στην τυνησιακή πρωτεύουσα η δίκη του εκδιωχθέντα προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, για μια μακρά σειρά κατηγοριών μεταξύ των οποίων η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, η κατάχρηση εξουσίας, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών κλπ. Συνήγοροί του ζήτησαν αναβολή «για να προετοιμαστούν» συμπληρώνοντας ότι «δεν διέφυγε αλλά τον έδιωξαν από τη χώρα με δόλο, λέγοντάς του ότι κινδυνεύει η ζωή του». Την ίδια ώρα, ο προσωρινός πρωθυπουργός Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι εκτιμούσε ότι είναι εφικτό να έχει καταρτιστεί νέο σύνταγμα έξι μήνες μετά την ανάδειξη της νέας Βουλής, στις 23 Οκτώβρη όπως έχει οριστεί.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τη βοήθεια του ΟΗΕ προκειμένου να εντοπιστούν και να ανακτηθούν περίπου 17 δισ. δολάρια που οι ΗΠΑ έστειλαν στο Ιράκ, λίγο μετά την εισβολή του 2003, για «έργα ανοικοδόμησης» διά μέσου του ομώνυμου Ταμείου που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Διοίκησης του κατοχικού διοικητή Πολ Μπρέμερ. Τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, τονίζει η ιρακινή ηγεσία, κατηγορώντας σειρά αμερικανικών θεσμών και διαύλων για εκτεταμένη διαφθορά. Κατά τα άλλα, επτά τραυματίες προκλήθηκαν από έκρηξη βόμβας δίπλα στην αυτοκινητοπομπή της γαλλικής πρεσβείας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες στην ανατολική Κίνα, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για συνέχεια των βροχοπτώσεων. Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού με τις μέχρι τώρα ζημιές να υπολογίζονται σε 700 εκατομμύρια δολάρια. Νεκροί και αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 170.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ