Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΣΡ
Πρόστιμα, «λουκέτο» και συστάσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 45.000 ευρώ, την οριστική διακοπή τηλεοπτικού σταθμού, καθώς και συστάσεις επέβαλε χτες, κατά τη συνεδρίασή της, η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Συγκεκριμένα, το ποσό των 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στο ALTER για την εκπομπή «Παρατράγουδα», που προβλήθηκε στις 11.12.2010. Οι παραβάσεις αφορούν την αναντιστοιχία σήμανσης της εκπομπής, την προστασία ανθρώπινης αξιοπρέπειας των συμμετεχόντων, καθώς και την χαμηλή ποιότητα του προγράμματος. Με το ίδιο ποσό των 15.000 ευρώ «τιμωρήθηκε» ξανά το ALTER για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση κατά την εκπομπή «Life and style» (6.11.2010 και 21 ως 24.11.10). Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκαν διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Στο STAR επιβλήθηκε, επίσης, πρόστιμο 15.000 ευρώ γιατί σε επεισόδιο της ξένης σειράς «Κορίνα, η αγριόγατα» (6.12.2010) στις 11 το πρωί, προβλήθηκαν σκηνές βίας, ενώ συγχρόνως υπήρχε αναντιστοιχία σήμανσης.

Κατά τ' άλλα το STAR για μια σειρά παραβιάσεων τη «γλίτωσε» με σύσταση. Συγκεκριμένα, σύσταση επιβλήθηκε γιατί σε ένα κινούμενο σχέδιο υπήρχαν σκηνές βίας, στην εκπομπή «Αξίζει να το δεις» η παρουσιάστρια ...παρέδιδε «μαθήματα» ερωτικού φλερτ, ενώ στην εκπομπή «Φώτης και Μαρία» εντόπισαν ότι την εκπομπή διαπνέει ένα «ελαφρύ κλίμα», με αποτέλεσμα να υπάρχουν παραβιάσεις περί προστασίας ανηλίκου, αλλά και αναντιστοιχία της σχετικής σήμανσης.

Την ίδια στιγμή, χτες η Ολομέλεια του ΕΣΡ έβαλε «λουκέτο» στον τηλεοπτικό σταθμό «TV Θεσσαλονίκη». Η Ολομέλεια προέβη στην οριστική διακοπή του γιατί οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού παρέλειψαν για τα έτη 2010 και 2011 να υποβάλουν ζητηθέντα στοιχεία που προβλέπονται από το ΠΔ 310/96 (μετοχική σύνθεση, πόθεν έσχες). Παράλληλα, δεν κατέβαλαν τέσσερα πρόστιμα (συνολικής αξίας 80.000) που του επιβλήθηκαν το 2007 και το 2008, με αποτέλεσμα όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδης, η Ολομέλεια να αμφισβητεί την οικονομική βιωσιμότητα του σταθμού.

Στο μεταξύ, στο ΕΣΡ προσέφυγε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ Γ. Αλαφούζος, καταγγέλλοντας τον ALTER για τη σειρά ρεπορτάζ που προβάλλονται εναντίον του ίδιου, αλλά και του σταθμού. Οι καταγγελίες που έχει καταθέσει ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ - χωρίς όμως να διευκρινίζει πόσες και τι αφορούν - είναι περισσότερες από μία. Την ίδια στιγμή όμως, σε ό,τι αφορά ρεπορτάζ του ALTER περί νομιμότητας του ΣΚΑΪ (πρώην SEVEN), ο Ι. Λασκαρίδης είπε ότι με βάση την απόφαση 19210/Ε ΦΕΚ Β' 713, που δημοσιεύτηκε στις 10.9.93, υπάρχει απόφαση για χορήγηση τηλεοπτικής άδειας στον τηλεοπτικό σταθμό SEVEN, οπότε είναι νόμιμος και ο ΣΚΑΪ. Το ΕΣΡ, μετά τις καταγγελίες του Γ. Αλαφούζου, «άνοιξε» σχετικό φάκελο προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση και να αποφανθεί αν υπάρχουν παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ