Πέμπτη 30 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ»
Θεμελιώνεται ... η παράδοση «φιλέτου» στο κεφάλαιο

Το Φαληρικό Δέλτα, συνολικής έκτασης 238 στρεμμάτων, εκχωρείται στους «ευεργέτες» για την ανάδειξη δήθεν του πολιτισμού

Τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια της δήθεν «ευεργεσίας» του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο οποίο η πολιτεία έχει ήδη παραχωρήσει μια περιοχή «φιλέτο» αλλά και τη διαχείριση δύο κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών, παρουσιάστηκαν χτες από εκπροσώπους του Ιδρύματος και τον αρχιτέκτονα Ρέτζο Πιάνο. Η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο Φαληρικό Δέλτα, που θα περιλαμβάνει το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος», έκτασης 170.000 τ.μ., και τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα ξεκινήσει μέσα στο 2011 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015.

Η χτεσινή παρουσίαση αποτελεί μια ακόμη «πράξη» στην ιστορία εκχώρησης μιας συνολικής έκτασης 238 στρεμμάτων - για 100 χρόνια! - αξίας δισεκατομμυρίων, που θα μπορούσε να γίνει σημαντικός πνεύμονας πράσινου, αλλά και παράδοσης, στο ίδρυμα, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Κι όλα αυτά, αντί του ...πινακίου φακής που θα δώσει το Ιδρυμα για την κατασκευή του «Κέντρου Πολιτισμού» όπου θα στεγαστούν οι δύο οργανισμοί σε «υπερσύγχρονα κτίρια», όπως λένε. Χτες αναφέρθηκε πως το συνολικό κόστος του έργου είναι 566 εκατ. ευρώ. Ομως, σε δισεκατομμύρια ανέρχεται η αξία - μόνο - της έκτασης που εκχωρήθηκε στο Ιδρυμα, με τη σύμβαση υποτέλειας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ιδρύματος, που ψηφίστηκε (23/7/2009) από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ.

Το ΚΚΕ εξαρχής κατήγγειλε τη σύμβαση εκχώρησης, χαρακτηρίζοντας «ψεύτικους» τους ισχυρισμούς περί ευεργεσίας και δωρεάς στο Ελληνικό Δημόσιο από το ίδρυμα Νιάρχου. «Πρόκειται για παραπέρα ιδιωτικοποίηση φορέων καλλιτεχνικής δημιουργίας και ελεύθερων χώρων. Οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες, οι ερευνητές θα βρεθούν στην ομηρία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που θα επιβάλει ο νέος οργανισμός ΑΕ που δημιουργείται», είχε τότε τονίσει. Εξάλλου, η δημιουργία σύγχρονης στέγης τόσο για τη Λυρική Σκηνή, όσο και για την Εθνική Βιβλιοθήκη, ο εκσυγχρονισμός τους, η διαμόρφωση νέων υποδομών τους έπρεπε να υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και να έχουν διασφαλιστεί από το κράτος.

Χτες δόθηκαν και εκτιμήσεις για τα «οφέλη» του έργου, βάσει της μελέτης οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου του «Πολιτιστικού Κέντρου» (εκπονήθηκε από την εταιρεία Boston Consulting Group, με ανάθεση του ιδρύματος). Μεταξύ άλλων, εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη οικονομική δραστηριότητα.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι μια Ανώνυμη Εταιρεία - ο οργανισμός «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος», θα έχει τη διαχείριση όλου του πάρκου και δύο μεγάλων «πυλώνων» παραγωγής πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ