Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται για άλλη μια χρονιά με τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς στο Δήμο της Αθήνας, καθώς δεν υπάρχουν θέσεις, κτίρια, προσωπικό για να απορροφηθούν και να εξυπηρετηθούν επαρκώς όλα τα βρέφη και τα νήπια.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στο Δημοτικό Βρεφοκομείο φέτος έχουν υποβληθεί από γονείς 6.807 αιτήσεις για μια θέση στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ωστόσο, οι θέσεις εκεί είναι μόλις 5.402. Υπάρχει, δηλαδή, επίσημο «έλλειμμα» τουλάχιστον 1.400 θέσεων. Επιπλέον υπάρχουν γονείς που για διάφορους λόγους έχουν χάσει ελπίδα ότι θα γίνουν δεκτά τα παιδιά τους και επομένως δεν υπέβαλαν καθόλου αίτηση. Επίσης οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί ορίζουν ότι για να υποβληθεί αίτηση πρέπει να είναι εργαζόμενοι και οι δύο γονείς, σχεδόν ανεφάρμοστο σε εποχές γενικευμένης ανεργίας, υποαπασχόλησης, αλλά και ανασφάλιστης - άρα αόρατης - εργασίας. Και άλλη μια τέτοια κατηγορία είναι τα μεταναστόπουλα που μένουν εκτός, καθώς οι γονείς τους δεν έχουν νόμιμα έγγραφα. Αρα ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός ανέρχεται σε χιλιάδες.

Ταυτόχρονα, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από το κλείσιμο τουλάχιστον 12 Δημοτικών Σταθμών τα τελευταία χρόνια, με τις φήμες να μιλούν για προωθούμενο κλείσιμο άλλων 10 και τα παιδιά να στοιβάζονται ήδη σε συμπτυγμένα τμήματα και σταθμούς.

Εξάλλου από το προσωπικό που υπηρετεί εκεί, περίπου 500 είναι συμβασιούχοι όταν συνολικά ο αριθμός των εργαζομένων στο Βρεφοκομείο είναι περί τους 1.500 και με αρκετούς από τους μόνιμους ή τους αορίστου χρόνου να υπολογίζεται ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα παραμένουν στη δουλειά μόνο μέχρι το Δεκέμβρη, κι αυτό μετά από αναβολή της δίκης (ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει όταν έληξαν οι συμβάσεις τους, συμβάσεις έργου), την οποία ζήτησαν οι εργαζόμενοι. Συν το γεγονός ότι με τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα αυξάνεται κατά δέκα ώρες εβδομαδιαίως το ωράριο για τους ήδη επιβαρυμένους παιδαγωγούς με συνέπειες έως και επικίνδυνες για τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά. Συν τα τροφεία που καλούνται να καταβάλλουν οι γονείς σε καιρούς ανέχειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ