Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με νέους εργάτες στο ιστορικό Γεντί Κουλέ

Αρχισε χτες το Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Στιγμιότυπο από τις χτεσινές εκδηλώσεις

Motion Team

Στιγμιότυπο από τις χτεσινές εκδηλώσεις
Με μαζική συμμετοχή της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας, ξεκίνησαν, χτες, στο Γεντί Κουλέ, οι διήμερες εκδηλώσεις του 2ου Εργατικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα το βράδυ με την ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Εκατοντάδες νέοι βρέθηκαν στον περίβολο του Γεντί Κουλέ, του ιστορικού τόπου όπου μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν πολλοί κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας μέχρι και την αμερικανοκίνητη χούντα. Εκεί, στο ιστορικό μνημείο, συζήτησαν για τις δυσκολίες που βιώνουν και το ακόμη πιο μαύρο μέλλον που στήνουν οι πλουτοκράτες και τα κόμματά τους, για τη νεολαία, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Στα περίπτερα όπου διακινούνταν έντυπο υλικό με τις θέσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ γύρω από επίκαιρα θέματα, αλλά και αιτήσεις εγγραφής στα σωματεία, καθώς και στα τραπέζια που είχαν στηθεί μπροστά στην ταβέρνα, συζήτησαν με τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες. Συζήτησαν για την ανάγκη συσπείρωσης στα σωματεία, την ανάγκη δημιουργίας επιτροπών αγώνα στις σχολές και για τη μετατροπή τους σε μετερίζια αγώνα, σε κάστρα αντίστασης στους καπιταλιστές, που πλουτίζουν από τον ιδρώτα το δικό τους και των γονιών τους. Την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με συναυλία από το συγκρότημα «Τre Note», που παρουσίασε έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πρωτότυπη βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ», που έγινε με αναγνώσεις κειμένων, πλαισιωμένες από ζωντανή ερμηνεία τραγουδιών τα οποία συνδέθηκαν με την ιστορία του εργατικού κινήματος, την ιστορία του αμερικάνικου λαού.

Προγραμματισμένα ήταν ακόμη να γίνουν συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι. Λόγω της βροχής που άρχισε ξαφνικά το πρόγραμμα τροποποιήθηκε.

Το σημερινό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της σημερινής μέρας ξεκινά στις 6.30 μ.μ., και περιλαμβάνει: Αφιέρωμα με θέμα «Γεντί Κουλέ - Τόποι μαρτυρίων και φυλακών» από το συγκρότημα και τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Θεατρικό με τίτλο «Η ζωή είναι ωραία» από τη Θεατρική Ομάδα «Χωρίς αυλαία» του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς. Συναυλία από τους «3 laloun». Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από την Ορχήστρα του ΠΑΜΕ. Ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ