Σάββατο 2 Ιούλη 2011 - Κυριακή 3 Ιούλη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ - ΧΡΕΟΣ Στην άμεση υποβάθμιση του αξιόχρεου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το επίπεδο ΑΑΑ σε εκείνο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», απειλεί να προχωρήσει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Standard & Poor's», εάν οι ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν στην πληρωμή ομολόγου που λήγει στις 4 Αυγούστου. Σχετικές δηλώσεις ως προς τις προθέσεις του Οίκου έκανε ο γενικός διευθυντής του Τζον Τσέιμπερς, ο οποίος είπε ότι «ομόλογα που λήγουν στις 4 Αυγούστου θα χαρακτηριστούν άμεσα ως "D" (default)».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Περίπου 700 θέσεις εργασίας ανακοίνωσε ότι θα περικόψει η βρετανική τράπεζα HSBC, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters». Στις περικοπές αυτές θα περιλαμβάνονται 460 θέσεις συμβούλων από υποκαταστήματα στη Μ. Βρετανία. Η ίδια η τράπεζα, η οποία απασχολεί συνολικά 55.000 υπαλλήλους στη Βρετανία, δεν έχει ακόμη προβεί σε κανένα σχόλιο. Την ίδια στιγμή, η ανταγωνίστριά της Lloyds ανακοίνωσε περικοπές 15.000 υπαλλήλων.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Μεγάλη αύξηση της τάξης του 5,7% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το Μάη στην Ιαπωνία, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη των πωλήσεων της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής στην ιστορία της χώρας, μετά την αύξηση 7,9% το Μάρτη του 1953. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου «Bloomberg» ανέμεναν μια άνοδο της παραγωγής κατά 5,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ