Τρίτη 5 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδραστικότατο νομοθέτημα

Με «διευκρινίσεις» και συνεντεύξεις, το υπουργείο Παιδείας συνέχισε τη συζήτηση γύρω από το νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τον οποίο περιέγραψε την προηγούμενη βδομάδα η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Το υπουργείο Παιδείας, χτες, έστειλε το σχέδιο νόμου στους πρυτάνεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.α.

Συνεντεύξεις στελεχών του υπουργείου και επίσημες «διευκρινιστικές» ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν πως το σχέδιο νόμου θα είναι άκρως αντιδραστικό:

Για τη μείωση της φοίτησης στα 3 χρόνια (180 ακαδημαϊκές μονάδες) ο Ειδικός Γραμματέας υποστήριξε πως αυτό θα γίνεται, όταν τα ιδρύματα, που έχουν το συγκεκριμένο τμήμα (έφερε ως παράδειγμα τη Φυσική!) αποφασίζουν τη μείωση στη διάρκεια σπουδών. Μάλιστα, έριξε το μπαλάκι στα ιδρύματα, λέγοντας πως «θα πρέπει όλα τα Ιδρύματα με ομοειδείς σπουδές να καταλήξουν στην ίδια απόφαση, γιατί αλλιώς θα έχουμε σπουδές πολλών ταχυτήτων»! Για τα «πτυχία» φαστ - φουντ ενός ή δύο χρόνων που θα μπορούν να δώσουν τα πανεπιστήμια, είπε, ότι πρόκειται για σπουδές μονοετείς ή διετείς που «δεν χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις, και απευθύνονται κυρίως στα παιδιά της περιφέρειας, στην οποία ανήκει το Ιδρυμα και σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα».

Για το θέμα του ασύλου, η υπουργός Παιδείας, στη συνέντευξη της στο «Βήμα», είπε ότι ο νόμος θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ανώτατο ίδρυμα της χώρας να αποφασίζει για τα όργανα και τις διαδικασίες μέσω των οποίων θα υπηρετεί τρεις στόχους: την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την ασφάλεια της ακαδημαϊκής κοινότητας και την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Ετσι, κάθε ίδρυμα θα αποφασίζει πώς θα κόβει ή θα ράβει το άσυλο, κάτι που, πρακτικά, σημαίνει κατάργησή του. Για το ίδιο θέμα ο Ειδικός Γραμματέας είπε ότι η αστυνομία θα είναι αυτή που θα αποφασίζει - μετά από μια πιθανή καταγγελία οποιουδήποτε - για το αν και πώς θα επεμβαίνει σε ένα ίδρυμα.

Σε χτεσινή ανακοίνωση, το υπουργείο διευκρινίζει πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής διδάκτρων στους φοιτητές». Πάντως, ο Β. Παπάζογλου άφησε στα πανεπιστήμια την επιλογή να βάλουν δίδακτρα στις δομές «διά βίου μάθησης» (κατάρτισης) που θα μπορούν να «παρέχουν».

Για το θέμα των συγγραμμάτων, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «θα συνεχίσουν να διανέμονται κανονικά», αλλά αμέσως μετά επισημαίνει πως «σε 3 χρόνια όλα θα είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο». Το δεύτερο μέρος σημαίνει πως, πρακτικά, δε θα διανέμονται βιβλία, αλλά μόνο ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης η διανομή περιορίζεται στο ένα βιβλίο ανά μάθημα.

Για τους καθηγητές, υπενθυμίζουμε πως καταργείται η βαθμίδα του Λέκτορα και μένουν μόνο οι βαθμίδες του επίκουρου, του αναπληρωτή καθηγητή και του καθηγητή, ενώ εισάγονται διάφορες μορφές ελαστικής απασχόλησης (συμβάσεις κ.ά). Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Β. Παπάζογλου «αφήνουμε τα Πανεπιστήμια ελεύθερα να επιλέξουν ποιους καθηγητές θα πάρουν και με τι κριτήρια»!

Οι Πρυτάνεις

Ποικίλες αντιδράσεις εκφράστηκαν στη Σύνοδο Πρυτάνεων την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στο Βόλο, γύρω από το νόμο, ενώ πιο θετικοί απέναντί του φάνηκαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ που συζήτησαν το θέμα χτες.

Οι πρυτάνεις κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για «αλλοίωση της φύσης των σπουδών μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης (μονοετή, 2/ετή, 3/ετή) μεταλυκειακού χαρακτήρα στο πανεπιστήμιο», εκφράζουν αντίθεση στη «μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της πολιτείας για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων» και την «εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο». Οι πρυτάνεις μιλούν για «μετατροπή του πανεπιστημίου σε εταιρεία, μετακυλώντας το κόστος σπουδών στην ελληνική οικογένεια», αλλά δε βασίζουν αυτό το συμπέρασμα τους στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια η οποία αποτελεί ζητούμενο γι' αυτούς. Επικεντρώνονται, επίσης, στο θέμα της διοίκησης που διαμορφώνεται με το νέο νόμο στα ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοποθετήσεις των πρυτάνεων διέφεραν, με κοινά σημεία αντίδρασης όμως τη μείωση της διάρκειας σπουδών και την αλλαγή στη διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ