Τετάρτη 6 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
«Δε φεύγει ο Καντάφι» διαμηνύει η Τρίπολη

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Δεν διαπραγματευόμαστε σε καμία περίπτωση την αποχώρηση Καντάφι από την εξουσία. Διαπραγματευόμαστε μια κατάπαυση πυρός, τη διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας, την έναρξη διαλόγου και, σε μια δεύτερη φάση, τους όρους μιας μεταβατικής κατάστασης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει αποχώρηση Καντάφι από την εξουσία». Αυτό διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραήμ, επιδιώκοντας να δώσει τέλος στην έντονη σχετική φημολογία, που χτες φιλοξενήθηκε και στη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ».

Εκτός αυτού, ο Ιμπραήμ υποστήριξε πως οι λιβυκές αρχές εντόπισαν και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους δύο πλοία με εξοπλισμό που προοριζόταν για τους αντικαθεστωτικούς και προερχόταν, όπως όλα δείχνουν, από το Κατάρ. Η είδηση αυτή συνέπεσε και με την ανακοίνωση, από πλευράς Γαλλίας, ότι διέκοψε τη ρίψη όπλων και εξοπλισμού προς τους αντικαθεστωτικούς στην περιοχή των Δυτικών Ορεων, επειδή, όπως ανακοινώθηκε γενικόλογα, «έχει επιτευχθεί πρόοδος και εκεί έχει, ήδη, αρχίσει να στήνεται ένα είδος αυτοοργάνωσης». Πάντως, το αντικαθεστωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο επιμένει ότι είναι κρίσιμης σημασίας ο εφοδιασμός του με όπλα.

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανακοίνωσε ότι κάλεσε εκπροσώπους του Συμβουλίου, στις 13 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες «για μια πρώτη επικοινωνία», καθώς «το ΝΑΤΟ δεν έχει αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη». Στις επαφές αυτές, πιθανότατα, θα συμμετάσχουν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών απέφυγε να επιβεβαιώσει τη συνάντηση και αρκέστηκε να πει ότι «έχουν γίνει αρκετές σχετικές συναντήσεις».

Συνάντηση, όμως, είχε χτες και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής για τη Λιβύη που έχει συστήσει η Αφρικανική Ενωση, Ζαν Πινγκ. Ο Χέιγκ, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει «διαφορά προσεγγίσεων» ανάμεσα στις δύο πλευρές, εξήρε «το ρόλο της Ενωσης στην επίλυση της κρίσης», καθώς και το γεγονός ότι η Αφρικανική Ενωση έχει υπαναχωρήσει από τη θέση της για παραμονή του Καντάφι στην εξουσία, κάτι που δεν έχει γίνει επισήμως βέβαια.

Προειδοποίηση του Ερυθρού Σταυρού

Την «έντονη ανησυχία» του για τις προμήθειες φαρμάκων και τροφίμων στη Λιβύη εξέφρασε, χτες, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Εκπρόσωπος της οργάνωσης υποστήριξε ότι με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες στην περιοχή που ελέγχει το καθεστώς Καντάφι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων και οι αρχές συνεχίζουν να δίνουν βοηθήματα, αλλά και μισθούς. Εντούτοις, σε άλλες περιοχές της Λιβύης τα προβλήματα είναι σοβαρά, με ενδεικτικότερο το παράδειγμα του ξεσπάσματος επιδημίας ιλαράς στη Σάχμπα, στο νότο, η οποία έχει, ήδη, περάσει τα σύνορα του Τσαντ. Ο Ερυθρός Σταυρός διευκρίνισε ότι προσπαθεί να έχει επαφή με όλα τα νοσοκομεία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ