Κυριακή 10 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόβος νέας ύφεσης

Τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, που θεωρείται το εναρκτήριο λάκτισμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, τα σύννεφα μιας νέας ύφεσης πυκνώνουν και πάλι πάνω από την οικονομία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι λεγόμενες «αναδυόμενες» οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία, παρουσιάζουν σοβαρά σημάδια «κόπωσης».

Πριν λίγες μέρες, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η γνωστή Fed, ανακοίνωσε ότι περιμένει για φέτος μικρότερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας (2,8%), σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις (3,1%).

Ενα ακόμη ανησυχητικό σημάδι είναι η πορεία της εσωτερικής ζήτησης, όπου για πρώτη φορά μετά από δέκα μήνες σημειώθηκε πτώση της καταναλωτικής δαπάνης. Η σοβαρότητα αυτής της εξέλιξης αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η εσωτερική κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ομως, ο δείκτης που προκαλεί τους περισσότερους φόβους για μια νέα ύφεση είναι η ανεργία, η οποία, αντί να μειώνεται, αυξάνει φθάνοντας στο 9,1% από 8,7% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Αποδεικνύεται ότι παρά την ανάκαμψη της παραγωγής και των κερδών οι προσλήψεις είναι πολύ λιγότερες από τις απολύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι από τον Ιούνη του 2009 (επίσημο σημείο της ανάκαμψης) έχουν γίνει περίπου 2 εκατομμύρια προσλήψεις, ενώ στη διάρκεια της 18μηνης κρίσης χάθηκαν πάνω από 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας!

Στη διαμόρφωση δυσοίωνων προοπτικών συμβάλλει και η αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει το διογκούμενο δημόσιο χρέος, παρά τη διάθεση 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επαναγορά αμερικανικών ομολόγων. Τώρα μελετάται η χορήγηση επιπλέον 300 δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που μοιάζει με το πιθάρι των Δαναΐδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ