Κυριακή 17 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι απολύσεις και τα κέρδη

Οποιος απολύσει τους περισσότερους κερδίζει... Αυτή είναι μια κορυφαία εκδήλωση της «ανταγωνιστικότητας» και γι' αυτό οι ελβετικές τράπεζες βάλθηκαν να «ξεφορτώνονται» εργαζόμενους (όσο περισσότερους γίνεται) για να ...κερδίσουν.

Η καθημερινή ελβετική εφημερίδα «Tages-Anzeiger» έγραψε την Τετάρτη ότι η τράπεζα UBS, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, προτίθεται να απολύσει 5.000 υπαλλήλους της. Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμη εμπιστευτική πηγή και σημειώνει ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει στις 26 Ιούλη, σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τράπεζας το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Προειδοποιητικές «βολές» για τις απολύσεις στην UBS είχαμε από την περασμένη βδομάδα, όταν ένα στέλεχός της έκανε λόγο για ανάγκη «χαλιναγώγησης των δαπανών», ενώ ο πρόεδρος της UBS Κασπάρ Βίλιτζερ είπε ότι «η περικοπή του κόστους είναι αναπόφευκτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την απόλυση των 5.000 υπαλλήλων, η τράπεζα θα «εξοικονομήσει» ένα δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,2 δισ. δολάρια).

Η μεθόδευση των απολύσεων στη UBS σχετίζεται άμεσα με τα σχέδια της άλλης μεγάλης ελβετικής τράπεζας, της Credit Suisse, να προχωρήσει άμεσα στην απόλυση 1.000 εργαζομένων για να εξοικονομήσει 800 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα και να πετύχει έτσι ένα καλύτερο μέρισμα για τους μετόχους της.

Αυτό το ντόμινο των απολύσεων αναμένεται να επεκταθεί σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα διεθνώς, καθώς οι τράπεζες θα επιδιώξουν να εξισορροπήσουν τις όποιες απώλειές τους με ομαδικές απολύσεις προσωπικού.

Εχει διαπιστωθεί, εξάλλου, ότι όσο περισσότερες απολύσεις κάνει μια επιχείρηση τόσο καλύτερα πηγαίνει η μετοχή της. Για να επιβεβαιωθεί ότι οι «αγορές» τρέφονται στην κυριολεξία από το αίμα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ