Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Σε δεινή θέση τα ασφαλιστικά ταμεία

Δραματική είναι η μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογράφων, του ΕΤΑΜ ΜΜΕ (συντάξεις) και του ΕΔΟΕΑΠ (περίθαλψη) - ξεπερνά το 30% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο - καθώς, ανεξέλεγκτοι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ παρακρατούν (κλέβουν, στην πραγματικότητα) το μεγαλύτερο μέρος του αγγελιόσημου (από διαφημίσεις), αλλά και των εισφορών που παρακρατούν από τους εργαζόμενους και θα έπρεπε να αποδίδουν στα Ταμεία... Ιδιαίτερα, το τελευταίο διάστημα - εποχή του μνημονίου κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΔΝΤ που στηρίζουν ΝΔ και άλλα κόμματα - οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι, με τις κυβερνητικές πλάτες, κλέβουν «εν ψυχρώ» τα Ταμεία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Οπως προέκυψε και από την ενημέρωση από μέρους των διοικήσεων των Ταμείων σε συναντήσεις που είχε μαζί τους η διοίκηση της Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ), τα Ταμεία αυτά οδηγούνται στην... «ξέρα»! Το χειρότερο είναι πως αδυνατούν να ελέγξουν καν τις εκδοτικές επιχειρήσεις για τις οφειλές τους, αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις αρνήθηκαν πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού για τη δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού που θα έλεγχε και θα απαιτούσε την είσπραξη των οφειλομένων προς τα Ταμεία. Τώρα, στο όνομα αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης, η κυβέρνηση νομιμοποιεί, ουσιαστικά, κάθε είδους παρανομία των μεγαλοϊδιοκτητών: Από τις απολύσεις και τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τις δραματικές μειώσεις μισθών κ.λπ. που, ενώ περιορίζουν τα έσοδα των Ταμείων, από την άλλη, αυξάνουν τις υποχρεώσεις των Ταμείων προς τους ασφαλισμένους τους (αυξάνουν τα επιδόματα ανεργίας κ.λπ.).

Σχετικά με όλα τα παραπάνω θέματα ενημερώθηκε η αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ στις συναντήσεις που πραγματοποίησε, την Τρίτη 19 Ιούλη 2011, με τον Πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κ. Τσουπαρόπουλο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ.

Οπως προκύπτει, σήμερα οι καταγεγραμμένοι άνεργοι δημοσιογράφοι φτάνουν, περίπου, τους 700 - στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι. Η μείωση των ασφαλιστικών εσόδων ξεπερνά το 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τόσο από αγγελιόσημο όσο και από τις εισφορές των εργαζομένων με τη μείωση της απασχόλησης, τις μειώσεις μισθών κ.λπ. Παράλληλα, υπάρχει εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή από τις εκδοτικές επιχειρήσεις (χαρακτηριστικό ότι όλες οι αθλητικές εφημερίδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν έχουν αποδώσει τις οφειλόμενες εισφορές για δύο χρόνια!). Μεγάλο μέρος από τα οφειλόμενα διαφημιστικά έσοδα οι περισσότερες επιχειρήσεις ΜΜΕ τα διοχετεύουν (για να μην καταχωρούνται) στις ενημερωτικές σελίδες που διατηρούν στο διαδίκτυο, όπου δεν πληρώνεται αγγελιόσημο... Ετσι, και γι' αυτό το λόγο, αλλά και για την εξασφάλιση των εκατοντάδων εργαζομένων που εργάζονται με «συνθήκες γαλέρας» στα λεγόμενα Νέα Μέσα, επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και της υπαγωγής τους στα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία - κάτι που, όμως, αρνείται η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ