Σάββατο 23 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΟ
Διεύρυνση της εμπορευματοποίησής της

Εν μέσω διαξιφισμών και αντιπαραθέσεων εξουσίας αλλά με προσήλωση στη στρατηγική κατεύθυνση (στήριξη και διεύρυνση του μοντέλου εμπορευματοποίησης) ολοκληρώθηκε χτες η έκτακτη ΓΣ της ΕΠΟ. Είναι χαρακτηριστική η προαναγγελία - από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Σοφ. Πιλάβιο - ταχύρρυθμης εκπαίδευσης (από το Σεπτέμβρη) των στελεχών στις Ενώσεις «σε θέματα marketing, media, νέων τεχνολογιών». Πρόγραμμα που το χαρακτήρισε «μια μεγάλη επένδυση για το μέλλον».

Δηλαδή - μεταξύ άλλων - τα στελέχη των ΕΠΣ θα μετατραπούν σε «μίνι επαγγελματίες» προσέλκυσης κεφαλαίων. Στο πλαίσιο της πολιτικής ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑΟΣ, το οποίο και αθλητοπαράγοντες ασπάζονται, (και) το ποδόσφαιρο δεν είναι κοινωνικό αγαθό, τη λειτουργία του οποίου φροντίζει (χωρίς χαράτσωμα) το κράτος. Αλλά εμπόρευμα προς αγοραπωλησία, από την οποία προκύπτουν πόροι διαβίωσής του αλλά και κέρδη για κάποιους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι - πλην κάποιων εξαιρέσεων - η πλειοψηφία και κυρίως οι διοικούντες αναλώθηκαν σε όσα συμβαίνουν στις επαγγελματικές κατηγορίες. Η δραματική κατάσταση και τα τεράστια προβλήματα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, «ξεπετάχτηκαν» με την επίκληση υποσχέσεων.

Οπως είπε ο Πιλάβιος, «εντός του Αυγούστου έχουμε λάβει (σ.σ. από τη ΓΓΑ) την υπόσχεση πως θα καταβληθεί ποσό 1.000.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 63% της επιχορήγησης (σ.σ. των ΕΠΣ) που έχει συμφωνηθεί. Για τις επιχορηγήσεις σωματείων Β' και Γ' Ερασιτεχνικών Κατηγοριών γίνεται καθημερινή μάχη. ...ελπίζω πως σε πολύ σύντομο διάστημα θα τελειώσει κι αυτό»...

Στη μάχη εντυπώσεων και εξουσίας υπήρξε αντιπαράθεση για διάφορα γεγονότα, με έμφαση στα τελευταία (χειραγωγημένα παιχνίδια). Με επιμερισμό ευθυνών ή άρνησή τους μόνο σε προσωπικό επίπεδο. Καμιά αμφισβήτηση του μοντέλου, με το οποίο είναι σύμφυτα όσα - ένθεν κακείθεν - ψέγονται.

«Ενημερώθηκαν» άπαντες ότι το αυτοδιοίκητο (σ.σ. σε πάμπολλες περιπτώσεις ασυδοσία) δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. «Κάθε απόπειρα από οπουδήποτε και αν προέρχεται, όπως και αν ονομάζεται, να τρωθεί η θεσμική αποκλειστική δυνατότητα και ευθύνη της Ομοσπονδίας να οργανώνει, να λειτουργεί και να διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Δεν έλειψαν βέβαια και κραυγαλέες περιπτώσεις αντιφάσεων/υποκρισίας. Π.χ. στην προεδρική τοποθέτηση έγινε λόγος για «πρωτοφανείς εκδηλώσεις μιας πολυεπίπεδης κρίσης, οι αφετηρίες της οποίας χάνονται στο παρελθόν της Ομοσπονδίας και οι ενδιάμεσες περίοδοι συνέβαλαν αποφασιστικά στη διόγκωση των φαινομένων». Και υπενθύμιση πως «από την προηγούμενη Γενική μας Συνέλευση ήταν σαφές ότι είχε έρθει η ώρα για μας να κοιταχτούμε στον καθρέπτη». Λίγο αργότερα όμως ο Σοφ. Πιλάβιος αποφάνθηκε πως «η ΕΠΟ δεν είναι μέρος του προβλήματος»...

Υποστήριξε ότι «το ποδόσφαιρο, που εμείς θέλουμε, δεν είναι φέουδο, ούτε βασίλειο κανενός». Αλλά στις προτάσεις αλλαγής του εκλογικού συστήματος απαντάει: «Οσο είμαι εγώ πρόεδρος, 57 Ενώσεις θα ψηφίζουν»... Ο διοικητικός απολογισμός εγκρίθηκε με 53 ψήφους υπέρ και 4 κατά (οι Ενώσεις Ηρακλείου, Κιλκίς, Κυκλάδων, Λάρισας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ