Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαξίωση της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων του εξωτερικού

MotionTeam

Στην περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων του εξωτερικού, που πατάει στη λογική της μείωσης του κόστους, κινείται το σχέδιο νόμου για την «ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις», το οποίο παρουσιάστηκε χτες από την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Φ. Γεννηματά στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα βασικά σημεία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως παρουσιάστηκαν, είναι:

  • Τα σχολεία που ανήκουν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και λειτουργούν στο εξωτερικό κλείνουν σταδιακά, σταματώντας να δέχονται μαθητές για πρώτη εγγραφή σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα από το σχολικό έτος 2012 - 2013. Τα σχολεία θα ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, ενώ ορισμένα σχολεία μπορούν να εξαιρεθούν, «εφόσον αυτό επιβάλλεται από ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες».
  • Θεσπίζονται τα «Κέντρα "Λόγος"», όπου θα αναγνωρίζονται μορφές και φορείς ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, ακόμη και μη ενταγμένοι σε εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Δημιουργείται βάση δεδομένων που θα ελέγχει τους πόρους, τους αποσπώμενους εκπαιδευτικούς, επιχορηγήσεις και όλα όσα διατίθενται για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
  • Μειώνεται ο αριθμός και το αντικείμενο ενασχόλησης των συντονιστών εκπαίδευσης, οι οποίοι θα αξιολογούνται σε ετήσια βάση και θα επιτρέπεται για μια φορά η παράταση της θητείας τους. Το έργο των εκπαιδευτικών θα αξιολογείται σε ετήσια διαδικασία.
  • Παράλληλα, το νομοσχέδιο αναφέρεται στην ύπαρξη συμφωνίας με τη γερμανική πλευρά, ώστε τα σχολεία της Βαυαρίας να γίνουν δίγλωσσα με δύο κατευθύνσεις. Πιλότος για τη δημιουργία δίγλωσσων σχολείων στη Βαυαρία είναι η συγκρότηση ομάδας εργασίας που προετοιμάζει την ελληνοβαυαρική συνάντηση, η οποία έχει οριστεί για το Μάρτη του 2012. Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) θα κλείσουν, εκτός από ορισμένα κεντρικά ΤΕΓ σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, τα οποία είτε θα λειτουργούν όπως σήμερα, είτε θα μετατραπούν σε «Κέντρα "ΛΟΓΟΣ"».

Το σίγουρο είναι ότι το «νέο» σχολείο της αγοράς που προωθείται στη χώρα μας, έχει ήδη προηγηθεί ή προχωράει τώρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ με στόχο την εκγύμναση σε δεξιότητες που οδηγούν στην παραγωγή ημιμαθών απασχολήσιμων, εργαζομένων χωρίς δικαιώματα. Επισημαίνοντας την παραπάνω εξέλιξη, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρόσφατα σε παρέμβασή του για τους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού είχε τονίσει ότι «Η εκπαίδευση και για τους ελληνόπαιδες του εξωτερικού πρέπει να είναι ενιαία, δημόσια και αποκλειστικά δωρεάν, να παρέχεται με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και να είναι αρμονικά ενταγμένη στα σχολεία της χώρας υποδοχής. Οι εκπαιδευτικοί σ' αυτά να έχουν πλήρη μόνιμη και σταθερή δουλειά». Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σίγουρα δεν είναι σε αυτήν την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ