Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΙΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Κέρδος για τις επιχειρήσεις, χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και του αστικού Τύπου σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση της «εθνικής συμμετοχής» στα έργα του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013) αντανακλούν την ικανοποίηση ενός τμήματος της αστικής τάξης, αυτού που περιμένει την απελευθέρωση κονδυλίων για μια σειρά έργα και παράλληλα κρύβουν το γεγονός ότι αυτή η απελευθέρωση κονδυλίων συνοδεύεται από εντολές για ακόμα πιο σκληρές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Η Κομισιόν πρότεινε την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ στα έργα του ΕΣΠΑ και τη μείωση της εθνικής συμμετοχής για έξι χώρες της ΕΕ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της επιχειρούν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά και αυτό το θέμα και με αφορμή μια σχετική ψευτοαντιπολιτευτική δήλωση του προέδρου της ΝΔ ξέσπασε άλλη μια δικομματική κοκορομαχία κοροϊδίας του λαού. Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στα έργα του ΕΣΠΑ και ανέφερε πως «έπρεπε να της το υποδείξουν οι ξένοι σήμερα για να αποφασίσει, επιτέλους, η κυβέρνηση να ξεκουνηθεί...» Με τη σειρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, ανταπαντώντας, έφτασε σε σημείο να επικαλεστεί την έκθεση του ΟΟΣΑ για να εμφανίσει ότι υπήρξε μεγάλη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ τους τελευταίους 18 μήνες... Από κοντά και ο ΛΑ.Ο.Σ σε ανακοίνωσή του χτες έσπευσε να ζητήσει την άμεση διοχέτευση «ζεστού» χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η σχετική πρόταση της Κομισιόν εξυπηρετεί τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και στην πράξη μειώνει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί πως στα προγράμματα του ΕΣΠΑ η συμμετοχή της ΕΕ κυμαίνεται σε ποσοστό από 50% μέχρι και 70% και το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται, ανάλογα με την περίπτωση, από το κράτος - μέλος και από τους ιδιώτες ή επιχειρηματικούς ομίλους που συμμετέχουν στο εκάστοτε πρόγραμμα. Η Κομισιόν προτείνει τώρα να μειωθεί το σκέλος της εθνικής συμμετοχής σε ποσοστό μέχρι 5%, από 20% με 30% που είναι κατά βάση. Η ΕΕ στην ουσία δε δίνει νέα χρήματα, αλλά περικόπτει από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ το αντίστοιχο μέρος των χρημάτων της εθνικής συμμετοχής και έτσι δεν μπλοκάρει η πραγματοποίηση των όποιων προγραμμάτων. Τούτο έχει να κάνει όπως φαίνεται και με τη συνέχιση των έργων στο εθνικό οδικό δίκτυο, προς όφελος των μεγαλοεργολάβων. Και βέβαια και με τα διάφορα προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με το αζημίωτο πάντα. Κατά τ' άλλα, εμφανίζεται ότι «η Ελλάδα» θα έχει όφελος 879 εκατ. ευρώ...

Το θέμα επίσης είναι πως ούτε το ΕΣΠΑ, ούτε τα προηγούμενα ΚΠΣ προσέφεραν ανάπτυξη στη χώρα και οφέλη για τα λαϊκά στρώματα και τα όποια χρήματα δίνονταν και δίνονται στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ τα όποια έργα υποδομής ο λαός τα ακριβοπληρώνει ξανά. Υπάρχουν ακόμα παραδείγματα όπου το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί αδρά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και από την άλλη απορρίπτονται προγράμματα Δήμων για τη δημιουργία σύγχρονων σχολικών μονάδων, ενώ για παράδειγμα επίσης επιδοτείται η κοινωφελής εργασία για 5 μήνες με 625 ευρώ το μήνα και ασφάλιση μέσω ΟΑΕΔ σε όφελος των εργοδοτών. Είναι εμφανές πως όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος πάντα των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ