Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστροφή αρχαιοτήτων σε Αίγυπτο και Τουρκία

Η διεκδικούμενη προτομή της Νεφερτίτης
Η διεκδικούμενη προτομή της Νεφερτίτης
Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης επρόκειτο να επιστρέψει (στις 2/8), στην Αίγυπτο 19 αρχαία αντικείμενα, προερχόμενα από τον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών, σύμφωνα με το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, που επικαλείται το Associated Press.

Τα αντικείμενα... «βρέθηκαν» στις ΗΠΑ το 1948, οπότε το Μητροπολιτικό Μουσείο διέκοψε την αρχαιολογική αποστολή του στην Αίγυπτο. Εκτοτε το Κάιρο προσπαθούσε να αποδείξει ότι τα αντικείμενα ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου! Τελικά, τον περσινό Νοέμβρη, οι δύο χώρες συμφώνησαν για επαναπατρισμό των αντικειμένων. Τα αντικείμενα θα εκτεθούν στο ανακαινιζόμενο Μουσείο της Γκίζας, το 2012. Να σημειωθεί ότι τον τάφο του Τουταγχαμών αποκάλυψε το 1922 ο Βρετανός αρχαιολόγος Κάρτερ.

Παρότι το πολιτικό παρασκήνιο της συμφωνίας παραμένει «σκοτεινό», η Αίγυπτος, διά του επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς, επιδίδεται τα τελευταία χρόνια σε έντονη διεκδίκηση των θησαυρών της. Ετσι, επέστρεψε και μια αρχαία σαρκοφάγο, που κατασχέθηκε... στα τελωνεία των ΗΠΑ το 2008. Επίσης, η Αίγυπτος διεκδικεί την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης, από το Βερολίνο, και την πινακίδα της Ροζέτας, από το Βρετανικό Μουσείο.

Στο μεταξύ, η Γερμανία επέστρεψε πριν από λίγες μέρες στην Τουρκία ένα αρχαίο άγαλμα της Σφίγγας, όπως ζητούσε επί πολλά χρόνια η Αγκυρα. «Η Σφίγγα του Μπογκαζκόι, γλυπτό ηλικίας μεγαλύτερης από 3.000 χρόνια, επέστρεψε μετά από 95 χρόνια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι.

Τη Σφίγγα (εποχή του Χαλκού) ανακάλυψαν Γερμανοί αρχαιολόγοι στην αρχαία πόλη των Χετταίων, Χατούσα, ανατολικά της Αγκυρας, και βρισκόταν στο Μουσείο της Περγάμου, από το 1915.

Το γερμανικό ΥΠΠΟ είχε ανακοινώσει ότι η Σφίγγα θα επιστραφεί στην Τουρκία, «στο όνομα της γερμανοτουρκικής φιλίας». Είναι και η «διπλωματία» περί πολιτιστικής κληρονομιάς ένας τρόπος, για να καλύπτονται ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις...

Το Μάρτη, ο Γερμανός υπουργός Πολιτισμού, Μπερντ Νιούμαν, υπονόησε ότι μπορεί να επιστρέψει σύντομα η Σφίγγα, μετά τις απειλές της Τουρκίας ότι, αν δεν επιστραφεί, θα απαγορεύσει τις ανασκαφές των Γερμανών αρχαιολόγων στη χώρα. Η Γερμανία γενικά αρνείται την επιστροφή αρχαιοτήτων που έχουν αποκτηθεί... με τον «δέοντα» τρόπο! Δηλαδή, με αποστολές αρχαιολογικών ανασκαφών. Ομως, είναι πασίγνωστο ότι πάντα αυτές οι αποστολές εντάσσονται στο γενικότερο διπλωματικό σχέδιο των χωρών προέλευσής τους. Ειδικά στις αρχές του 20ού αιώνα, αυτές καθόριζαν το ποιος ήταν... ο «κατάλληλος» τρόπος «νόμιμης» εξόδου αρχαιοτήτων από τη χώρα τους.

Η Γερμανία έχει μακρά αρχαιολογική παράδοση στις μεσογειακές χώρες. Το 1910 κατασκεύασε στο Βερολίνο το Μουσείο της Περγάμου, για να στεγάσει τη ζωφόρο του μεγάλου βωμού της Περγάμου, στη δυτική Τουρκία, που ανακαλύφθηκε μεταξύ 1878 και 1886.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ