Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Ανάγκη για οργανωμένο ταξικό αγώνα

Εντείνεται όλο και περισσότερο το χτύπημα του κλάδου και των εργαζομένων στα ΜΜΕ εξαιτίας της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Μια κρίση που έρχεται σαν αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ίδιας της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι του χώρου, όλων των ειδικοτήτων, πρέπει να ενοποιήσουν την πάλη τους διεκδικώντας κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών τους και να συνταχθούν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στους άλλους κλάδους, γιατί έχουν κοινά συμφέροντα απέναντι στο κεφάλαιο. Η διέξοδος βρίσκεται στο συλλογικό ταξικό αγώνα.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον «Ελεύθερο» μετά την απόφαση για αναστολή λειτουργίας της εφημερίδας, χτες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της εκδότριας Κατερίνας Μάστορα - Μπουλινάκη» να αναστείλει την έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερος». Στην ανακοίνωση τονίζεται πως με την απόφαση αυτή «οδηγεί στην ανεργία και την απόγνωση τους συναδέλφους της εφημερίδας, η πλειοψηφία των οποίων για πολλά χρόνια εργάζονται με αυταπάρνηση, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη έκδοση του φύλλου της εφημερίδας». Επίσης, την καλεί «να άρει την όποια απόφασή της περί αναστολής, αναλογιζόμενη τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια ενέργεια» και προειδοποιεί ότι «θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των συναδέλφων».

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΣΥ ζήτησε την άμεση ανάκληση των απολύσεων τριών δημοσιογράφων που έγιναν στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», ισάριθμων συναδέλφων στο ραδιόφωνο του «Flash» - ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων στο μέσο, στους 41 - και δυο δημοσιογράφων στην «ΙΜΑΚΟ», «αφού με τη μέθοδο της προειδοποίησης (και άρα της μειωμένης αποζημίωσης) τους ανακοινώθηκε η απόλυση τον ερχόμενο Οκτώβριο». Παράλληλα, επισημαίνει πως οι εργοδότες των ΜΜΕ «εκμεταλλευόμενοι τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις της νομοθεσίας μετέρχονται όλων των μέσων, για να ξεφορτώνονται εργαζόμενους με δικαιώματα και να τους αντικαθιστούν με ελαστικές μορφές εργασίας».

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην «Απογευματινή» εξέδωσαν ανακοίνωση, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει την αίτηση πτώχευσης που είχε υποβάλει, στις 2 Νοέμβρη 2010, η εργοδοσία. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η αίτηση πτώχευσης «αποσκοπούσε στην οικονομική και ηθική μας εξόντωση, προκειμένου να αποχωρήσουμε οικειοθελώς και να παραιτηθούμε από τον αγώνα μας για την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων που δικαιούμαστε».

Τέλος, στην «Ελευθεροτυπία», ο γενικός διευθυντής της «Χ. Κ. Τεγόπουλος», Αν. Πολυκανδριώτης και η διευθύντρια της εφημερίδας Κ. Αδάμ παραβρέθηκαν στη γενική συνέλευση των εργαζομένων και ανέφεραν πως αν η εταιρεία δεν πάρει το δάνειο που διαπραγματεύεται, θα κλείσει η εφημερίδα. Μάλιστα, είπαν πως η εφημερίδα «μπαίνει μέσα» κάθε μήνα και, λόγω της έλλειψης ρευστού, υπάρχει το πρόβλημα με τη μισθοδοσία. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητούν από τη διοίκηση να δεσμευτεί για την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας σε συγκεκριμένη ημερομηνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ