Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Διαψεύδουν οι ισλαμιστές συμφωνία με τον Καντάφι

TΡΙΠΟΛΗ.--

Ηγετικό στέλεχος ισλαμιστών της Λιβύης, ο Αλι Σαλάμπι, διέψευσε χτες ότι έχει συμμαχήσει με την οικογένεια του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο γιος του Σάιφ αλ Ισλάμ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται «για ψέμα για να κλονίσει τις θέσεις του έθνους».

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ ισχυρίστηκε ότι η οικογένειά του έχει συμμαχήσει με ισλαμιστές εξεγερμένους, ενώ αναφερόμενος στους εξεγερμένους δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» ότι «οι αντάρτες θα διαφύγουν όλοι ή θα σκοτωθούν...».

Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι έχει διαπραγματευτεί μία συμφωνία με τον Αλι Σαλάμπι, έναν από τους αρχηγούς των ισλαμιστών στα ανατολικά της Λιβύης. Ο Σαλάμπι επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον Σάιφ αλ Ισλάμ, αλλά, όπως είπε, για να ζητήσει την αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από την εξουσία. Εξάλλου ο Σαλάμπι καταδίκασε τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη των εξεγερμένων Αμπντελ Φάταχ Γιούνες, που πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή των ισλαμιστών στη δολοφονία.

Το ίδιο 24ωρο, το πετρελαιοφόρο «Carthagene» με 37.000 τόνους καυσίμων ελλιμενίστηκε στη Βεγγάζη με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων να δηλώνει ότι το σκάφος κατελήφθη, αφού είχε εντοπιστεί και αναχαιτιστεί «αρκετά κοντά στην Τρίπολη χάρη στη βοήθεια του ΝΑΤΟ». Η απώλεια του σκάφους και δη του φορτίου καυσίμων θεωρείται σοβαρό πλήγμα για την Τρίπολη, όπου οι κάτοικοι υποφέρουν από ελλείψεις καυσίμων εξαιτίας των μαχών και των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Η Κούβα απαιτεί τερματισμό των βομβαρδισμών

Την άμεση λήξη των ΝΑΤΟικών επιθέσεων απαίτησε ο Κουβανός Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον ειδικό απεσταλμένο του Μουαμάρ Καντάφι, Αμπουλχαφίντ Ζλιτνιέλ, που ηγείτο αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αβάνα.

Ο Ραούλ Κάστρο καταδίκασε τις στρατιωτικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ιδιαίτερα τους βομβαρδισμούς κατά αμάχων που έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο αθώων πολιτών, απαίτησε τον άμεσο τερματισμό αυτών των ενεργειών με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής λύσης με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της χώρας, την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία της στους φυσικούς πόρους και την αυτοδιάθεση του λαού. Εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στις ενέργειες που πραγματοποιούν οι ηγέτες της Αφρικανικής Ενωσης. Σημειώνεται πως ο Ζλιτνιέλ παρέδωσε στον Κουβανό Πρόεδρο επιστολή του Καντάφι όπου αναφέρονται οι ενέργειες των λιβυκών αρχών στην αντιμετώπιση της εκστρατείας απομόνωσης, όπως αναφέρεται, που πραγματοποιούν οι δυτικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ