Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΑΙΓΑΙΟΥ
Απειλείται με παύση λειτουργίας

Εκκληση για τη διάσωσή του απευθύνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου, το οποίο λόγω έλλειψης πόρων απειλείται άμεσα με παύση λειτουργίας. Το ΔΗΠΕΘΕ, με έδρα τη Χίο, συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης δραστηριότητας, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων, της Χίου, των Οινουσών, των Ψαρών, της Μυτιλήνης, της Λήμνου και του Αϊ - Στράτη, να γνωρίσουν το θέατρο μέσα από κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο. Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν δέκα μήνες. Δουλεύουν με κομμένο το ρεύμα, χωρίς τηλέφωνα και χωρίς Διαδίκτυο. Ο Δήμος Χίου οφείλει στο ΔΗΠΕΘΕ από το 2010 ποσό μεγαλύτερο των 400.000 ευρώ. Οσο για το ΥΠΠΟ-Τ, περί άλλα «τυρβάζει». Αφήνει να μαραζώσουν τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ - γιατί δεν είναι το μόνο που έχει προβλήματα - με στόχο να κλείσουν τελικά τα περισσότερα. Η μειωμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού και η απροθυμία της δημοτικής αρχής να καταβάλει τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του θεάτρου, οδηγούν στο σημείο μηδέν το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Φέτος, τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ δεν ανέβασαν παραστάσεις, ενώ μερικά παίζουν με ερασιτέχνες.

Ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και η μακροχρόνια δράση των θεάτρων εμποδίζονται από την περιορισμένη διάρκεια των προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες ξεκίνησαν σαν 10ετείς, έγιναν ως το 2007 5ετείς και κατάντησαν 18μηνες και ετήσιες ενώ τώρα λειτουργούν με συνεχείς εξάμηνες παρατάσεις.

Τα οικονομικά προβλήματα είναι καθοριστικά ως στοιχείο λειτουργίας των θεάτρων, ενώ τα πολιτικά «χρέη» των τοπικών αρχόντων και ποικίλα άλλα προβλήματα ευθύνονται για τους κλυδωνισμούς. Είναι επομένως συνειδητή και μεθοδευμένη η υποβάθμιση των ΔΗΠΕΘΕ, που επιχειρεί το ΥΠΠΟ-Τ, παρά την προσπάθεια που καταβάλλει για να εκφράσει το «ενδιαφέρον» του. Μια τέτοια υποκριτική κίνηση ήταν και η ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠΠΟ-Τ, τον περασμένο Απρίλη, στο αμφιθέατρο του υπουργείου, με θέμα την ανασυγκρότηση και επαναθεώρηση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ παρουσία του υπουργού Παύλου Γερουλάνου, πρώην και νυν καλλιτεχνικών διευθυντών καθώς και εκπροσώπων του ΣΕΗ.

Οι απόψεις που κυκλοφορούν πάντως και μάχονται για το ποια θα επικρατήσει είναι αρκετές. Πρώτη και ισχυρότερη η άποψη του κύκλου Γερουλάνου για μείωση των ΔΗΠΕΘΕ σε έξι. Το επίσημο ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται τα 12 όσες και οι περιφέρειες πλην της Αθήνας. Κάποιοι άλλοι μιλούν για τη διατήρηση όλων όσα υπάρχουν αλλά να απεξαρτηθούν από τους Δήμους. Σε ό,τι αφορά όμως στην θεσμική αναδιάρθρωση, οι περισσότεροι επιθυμούν τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες. Μια μετατροπή που θα είναι η ταφόπλακα των ΔΗΠΕΘΕ.

Η θέση που εκφράστηκε στην ημερίδα από την πλευρά του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) είναι τα ΔΗΠΕΘΕ να εξελιχθούν σε αυτοτελείς κρατικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς, με δικό τους ιδρυτικό νόμο που θα ορίζει τη λειτουργία τους, αποκλειστικά δική τους υποδομή και χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του κράτους. Στόχος πρέπει να είναι κάθε μεγάλη πόλη της χώρας να αποκτήσει το δικό της Κρατικό Θέατρο. Αυτή η προοπτική μπορεί να στηριχθεί άμεσα στην υπάρχουσα υποδομή των 16 ΔΗΠΕΘΕ, τα οποία μπορούν να εξελιχτούν σε Κρατικά Θέατρα. Η Προγραμματική Σύμβαση που μέχρι τώρα καθορίζει τη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ, είναι το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Δήμου, Θεάτρου και Υπουργείου. Με τη μετατροπή των ΔΗΠΕΘΕ σε αυτοτελή Κρατικά Θέατρα δε θα χρειάζεται καμιά προγραμματική σύμβαση και η χρηματοδότησή τους θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πρόταση αυτή για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ, είναι μια πρόταση εξελικτική, η οποία μπορεί να κατακτηθεί σε μια πορεία ολοκληρωμένης λαϊκής πολιτιστικής πολιτικής που θα αντιμετωπίζει την ανισομέρεια στην ανάπτυξη της χώρας και την εγκατάλειψη της επαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ