Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Εβγαλε «πωλητήριο» η ΑΤΕ

Πωλητήριο και στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) έβαλε η διοίκηση της ΑΤΕ. Οπως ανακοινώθηκε, έως τις 15 Σεπτέμβρη μπορούν οι υποψήφιοι επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να αγοράσουν μέσω διεθνούς διαγωνισμού το 82,33% της ΕΒΖ που κατέχει η ΑΤΕ. Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσίευσε η ΑΤΕ, οι υποψήφιοι στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας (μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος) θα διεξαγάγουν οικονομικό και νομικό έλεγχο στην ΕΒΖ και στο τρίτο στάδιο θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Ο υποψήφιος που τελικά θα επιλεγεί θα πρέπει μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας να προβεί υποχρεωτικά σε δημόσια πρόταση για την αγορά των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας έχει οριστεί η Eurobank EFG Equities.

Εκτός από την ΕΒΖ η διοίκηση της ΑΤΕ έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες πώλησης για τις Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) και τη Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία (ΣΕΚΑΠ), ενώ σειρά παίρνει και η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Η πολιτική ξεπουλήματος των συνεταιριστικών αγροτοβιομηχανιών, όπου κατέχει μετοχές η ΑΤΕ, γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΑΤΕ, που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, στη γενικότερη κατεύθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ξεπούλημα των εναπομεινασών κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσεων (ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ, ΣΕΚΑΠ και «ΔΩΔΩΝΗ») σημαίνει ότι χάνονται και τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και ξεπουλήματος των θυγατρικών της, που επιβάλλει το μνημόνιο, αποτελεί πλήγμα και για τους αγροτοκτηνοτρόφους, και για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, και συνολικότερα για τα λαϊκά στρώματα.

Στην περίπτωση της ΕΒΖ το ξεπούλημα σημαίνει επίσης ότι, μαζί με τα οικόπεδα και τα εργοστάσια, θα ξεπουληθεί και η εθνική ποσόστωση ζάχαρης και η χώρα δε θα δικαιούται πλέον να παράγει ζάχαρη. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ξεπούλησε στην ΕΕ τη μισή ποσόστωση ζάχαρης και έκλεισε δύο εργοστάσια και τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να ξεπουλήσει ό,τι απέμεινε από την ποσόστωση και τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια. Η μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθήθηκε από τους διοικούντες της ΕΒΖ και της ΑΤΕ είχε σκοπό να απαξιωθεί η βιομηχανία ζάχαρης και να αποτρέψει τους αγρότες να σπείρουν τεύτλα, αφού έκοψε τα μπόνους και προσέφερε εξευτελιστικές τιμές. Το αποτέλεσμα ήταν φέτος να σπαρθούν μόλις 58.000 στρέμματα με τεύτλα. Η μόνη απάντηση σ' αυτή την κατάσταση είναι ο αγώνας. Είναι ο αγωνιστικός συντονισμός των εργαζομένων της ΕΒΖ, της ΕΛΒΙΖ, της ΣΕΚΑΠ, της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και της ΑΤΕ. Είναι το κοινό μέτωπο πάλης με όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, που πλήττονται από την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Είναι η πάλη για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής, που προκαλεί όλα τα προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ