Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ
Σοβαρές επιπτώσεις από την καπιταλιστική κρίση

Οσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις και για τον κλάδο των ΜΜΕ και τους εργαζόμενους σε αυτόν. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, που κατακτήθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες του ταξικού λαϊκού κινήματος, «χτυπιούνται» καθημερινά σαν αποτέλεσμα της κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες του χώρου βρίσκουν την ευκαιρία να χτυπήσουν αλύπητα αυτά τα δικαιώματα. Ετσι, οι εργαζόμενοι βλέπουν τους μισθούς τους να περικόπτονται, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ πιέζουν για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας, εργαζόμενοι βρίσκονται άνεργοι, χωρίς να παίρνεται κανένα μέτρο προστασίας τους, ενώ δραστικές περικοπές σημειώνονται σε συντάξεις, αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, από όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, ότι αιτία αυτής της κατάστασης είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα ΜΜΕ. Μεγαλοεκδότες - καναλάρχες, στηριζόμενοι στα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των υποστηρικτών της (ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.), προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους. Αυτό δείχνουν και οι εξελίξεις το προηγούμενο διάστημα με τα «λουκέτα» («Απογευματινή», «Ελεύθερος», καθημερινό «Βήμα» κ.ά.), τις απολύσεις και περικοπές μισθών («ΣΚΑΪ», «ΙΜΑΚΟ», «FLASH», στον όμιλο «Πήγασος» κ.α.), καθώς και τους «εκβιασμούς» και τα ψευτοδιλήμματα (π.χ. «Ελευθεροτυπία»). Παράλληλα, ενισχύεται ο ρόλος των αστικών ΜΜΕ ως μηχανισμού χειραγώγησης, αποπροσανατολισμού και υποταγής των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα σε συνθήκες τέτοιες που για την άρχουσα τάξη είναι ζωτικής σημασίας να μη συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

Κι ενώ η επίθεση του κεφαλαίου κάθε μέρα εντείνεται, οι - στην πλειοψηφία τους - προσκείμενες στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό Ενώσεις του χώρου των ΜΜΕ προσφέρουν πολύτιμη στήριξη στους μεγαλοεργοδότες ακολουθώντας την τακτική εκτόνωσης και συμβιβασμού. Με γενικόλογες αντιδράσεις και άνευ ουσίας ανακοινώσεις, με συντεχνιακές λογικές και αφήνοντας τους εργαζόμενους ανοργάνωτους μπροστά στη λαίλαπα που είναι σε εξέλιξη.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Να συνειδητοποιήσουν πως χρειάζεται αποφασιστική αντίσταση και μαχητική διεκδίκηση. Χρειάζεται να δυναμώσει το μέτωπο κατά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, να συντονίσουν την πάλη τους με τους άλλους εργαζόμενους και να συνταχτούν με τις ταξικές δυνάμεις, οργανώνοντας το μέτωπο κατά της πλουτοκρατίας και των κεφαλαιοκρατών.


Π. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ