Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Μαζικά «λουκέτα» στα εμπορικά

Τα όλο και περισσότερα κλειστά μαγαζιά σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και κατ' εξοχήν σε εμπορικές συνοικίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με την Αθήνα να έχει να παρουσιάσει κατεβασμένα ρολά στο ένα στα τέσσερα καταστήματα, μαρτυρούν τη δραματική κατάσταση που κλιμακώνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων.

Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που κατέγραψε τα κλειστά καταστήματα σε δέκα πόλεις της χώρας. Η σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία είναι αποκαλυπτική για το βάθεμα της κρίσης για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τις συνέπειες της άγριας επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα εξαιτίας της πολιτικής της ολόπλευρης στήριξης του κεφαλαίου. Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων επί του συνόλου που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους διπλασιάστηκε από πέρσι μέχρι φέτος φτάνοντας το ποσοστό του 20% από 10,1% που ήταν τον προηγούμενο Αύγουστο, ενώ στην Αττική στο σύνολο οκτώ εμπορικών περιοχών το ποσοστό των κλειστών μαγαζιών σκαρφάλωσε το 20,6% από 14,8% πέρσι και σε εννέα εμπορικούς δρόμους του κέντρου το 23,4% των καταστημάτων κατά μέσο όρο έχει βάλει λουκέτο από 17,1% πέρσι.

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά ανά δρόμο είναι χαρακτηριστικά: Στη Σταδίου το 34% των καταστημάτων είναι κλειστά, στην Ακαδημίας το 26% , στην Ερμού το 25%, στην Πατησίων το 26% . Στις άλλες συνοικίες όπου παραδοσιακά λειτουργούν γνωστές αγορές η εικόνα είναι αντίστοιχη. Στο Κολωνάκι, για παράδειγμα, στην οδό Τσακάλωφ έχει κατεβάσει ρολά το 29% των καταστημάτων, στο Χαλάνδρι τα κλειστά καταστήματα φτάνουν στο 22% του συνόλου, στην Κηφισιά το 24% , στην Καλλιθέα και τη Ν. Ιωνία το 18% .

Αλλά και στις πόλεις της περιφέρειας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού στο Ηράκλειο της Κρήτης το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 15% από 12,3% που ήταν πέρσι, στην Κοζάνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 18,8% , στην Εδεσσα 18% , στη Λάρισα έχει κλείσει το 11,9% των καταστημάτων, στη Βέροια το 12,4%, ενώ στην Τρίπολη στους κεντρικούς δρόμους του εμπορικού κέντρου τα κλειστά καταστήματα ανέρχονται σε 20% και σε λιγότερο κεντρικούς δρόμους φτάνει ακόμα και το 40% .


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ