Κυριακή 14 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δράση για την οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης των γυναικών

Από την πορεία στο Καράκας όπου πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Συνέδριο της ΠΔΟΓ
Από την πορεία στο Καράκας όπου πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Συνέδριο της ΠΔΟΓ
Στο τέλος του Ιούνη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) με αντικείμενο την προετοιμασία του 15ου Συνεδρίου της. Ο «Ρ» συζήτησε με τη Μαιρήνη Στεφανίδη, αντιπρόεδρο της ΟΓΕ, που βρέθηκε στο Σαν Σαλβαδόρ και εκπροσώπησε την ΟΓΕ στις εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής.

-- Ποιο ήταν το αντικείμενο και οι αποφάσεις της συνάντησης αυτής;

-- Στην ουσία η ΠΔΟΓ βρίσκεται στην τελική ευθεία για το Συνέδριό της και η Οργανωτική Επιτροπή ασχολήθηκε με την προετοιμασία του. Κατ' αρχάς, ορίστηκε ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής του, τον Απρίλιο του 2012 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Αποφασίστηκε επίσης το περιεχόμενό του, επιλέχθηκαν δηλαδή οι επιμέρους θεματικές με τις οποίες θα ασχοληθεί και καταμερίστηκαν στις οργανώσεις.

Στα πλαίσια του καταμερισμού αυτού, η ΟΓΕ έχει αναλάβει να παρουσιάσει στο Συνέδριο, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας, εισήγηση σχετικά με την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η συγκεκριμένη ανάθεση της Οργανωτικής Επιτροπής στην ΟΓΕ ενός από τα βασικά ντοκουμέντα του Συνεδρίου, αποτελεί δείγμα του αυξημένου κύρους που απολαμβάνει η ΟΓΕ ανάμεσα στις οργανώσεις της ΠΔΟΓ, καθώς και αναγνώριση για τη συμβολή της στην ανάπτυξη της πάλης των γυναικών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, στις μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργίες στην Ελλάδα, που η επίδρασή τους ήταν σημαντική σε όλο τον κόσμο.


Επιπλέον, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε στα πλαίσια του Συνεδρίου να πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή συνάντηση των νέων γυναικών της ΠΔΟΓ. Για το σκοπό αυτό η αντιπροσωπεία της κάθε οργάνωσης στο Συνέδριο θα συμπεριλάβει στη σύνθεσή της μια νέα γυναίκα. Η πρωτοβουλία αυτή είναι θετική και μπορεί να δώσει ώθηση στη συζήτηση και την ανταλλαγή εμπειρίας στο Συνέδριο για την ανάγκη ένταξης νέων γυναικών από τα λαϊκά στρώματα στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στην πάλη για ισοτιμία και χειραφέτηση.

-- Ποια είναι η εντύπωση που αποκομίσατε από την επίσκεψη, για την κατάσταση στο Ελ Σαλβαδόρ;

-- Ο λαός του Ελ Σαλβαδόρ, της χώρας που φιλοξένησε την Οργανωτική Επιτροπή, δοκιμάστηκε με πολυετή εμφύλιο πόλεμο και σκληρή πάλη ενάντια σε αλλεπάλληλες δικτατορίες. Οι γυναίκες της οργάνωσης «Μελίδας» που φρόντισαν με συγκινητικό τρόπο για τη φιλοξενία μας, είναι οι γυναίκες που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια με ηρωισμό και αυτοθυσία το «παρών» στους σκληρούς αυτούς αγώνες. Στο Ελ Σαλβαδόρ τα τελευταία χρόνια συντελούνται μια σειρά αστικοί εκσυγχρονισμοί. Τα ηνία της καπιταλιστικής διαχείρισης στη χώρα πήρε το 2009, μετά από τη διακυβέρνηση του φιλελεύθερου κόμματος ARENA, ο Μ. Φούνες, υποψήφιος του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί (EMLN). Ο Φούνες σε ολόκληρη την περίοδο της διακυβέρνησής του υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αν δεν ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων, οι αποκαλούμενες «αριστερές κυβερνήσεις» θα εξυπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία.

Στο Σαλβαδόρ είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο το κεφάλαιο αξιοποιεί τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, για παράδειγμα την ανεργία που φτάνει το 40%, τον αναλφαβητισμό, τα υψηλά ποσοστά βίας που υφίστανται, την ουσιαστική ανυπαρξία ενός συστήματος Υγείας. Στο έδαφος των οξυμένων αυτών προβλημάτων αναπτύσσονται πρωτοβουλίες όπως η «πόλη των γυναικών» την οποία επισκεφτήκαμε. Πρόκειται για ένα κέντρο - βιτρίνα που συγκεντρώνει ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες, όπως γραφεία οικογενειακού προγραμματισμού, παιδικό σταθμό και παιδική βιβλιοθήκη, χώρο διαμονής για κακοποιημένες γυναίκες. Σ' αυτά τα κέντρα πλασάρεται επίσης η «γυναικεία επιχειρηματικότητα» αφού λειτουργεί και γραφείο συμβουλών για τις γυναίκες για αξιοποίηση των «δεξιοτήτων» τους και Τράπεζα που τους χορηγεί μικροδάνεια σ' αυτή την κατεύθυνση. Πληροφορηθήκαμε πως υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία άλλων έξι τέτοιων «πόλεων» με χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΔΟΓ, τον περασμένο Δεκέμβρη
Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΔΟΓ, τον περασμένο Δεκέμβρη
Με τον τρόπο αυτό ο ιμπεριαλισμός επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την άσχημη κατάσταση των γυναικών, να διαφημίσει τα «φιλανθρωπικά» του αισθήματα και κυρίως να αποτρέψει τις γυναίκες να στρέψουν τα βέλη του αγώνα τους εναντίον του. Μέσα από τέτοιου είδους δειγματοληπτικά μέτρα οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να διαπιστώσουν τα όρια στα οποία σταματούν όσα μπορεί να τους προσφέρει ο αστικός εκσυγχρονισμός της χώρας τους αλλά και την αναγκαιότητα να ανατρέψουν το εκμεταλλευτικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός, να παλέψουν για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, προκειμένου να κατακτήσουν την ισοτιμία τους.

-- Η ΟΓΕ έχει κάποιον ιδιαίτερο προγραμματισμό μπροστά στο Συνέδριο της ΠΔΟΓ;

-- Η ΟΓΕ, ως συντονίστρια οργάνωση της Ευρώπης, θα διοργανώσει το Σεπτέμβρη στην Αθήνα συνάντηση των οργανώσεων της Ευρώπης με χαρακτήρα προπαρασκευαστικό μπροστά στο Συνέδριο. Εκτιμούμε ως θετικό τον απολογισμό της δράσης μας και ξεχωρίζουμε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μετράμε δύο νέες οργανώσεις από την Ευρώπη, μια από τη Ρωσία και μια από την Ουγγαρία, στη δύναμη της ΠΔΟΓ. Είμαστε σε επαφή και με άλλες γυναικείες οργανώσεις και αισιοδοξούμε ότι μέχρι το Συνέδριο οι νέες οργανώσεις στην ΠΔΟΓ θα είναι ακόμα περισσότερες.

Το 15ο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μέσα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και άγριας επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαών. Εχει μεγάλη σημασία μέσα από αυτό η ΠΔΟΓ να δώσει ώθηση στο δυνάμωμα των οργανώσεών της, στην εδραίωση του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας που πρέπει να έχουν. Να βαθύνει δηλαδή ο προσανατολισμός της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, να κατακτηθεί κοινός βηματισμός με τα άλλα κινήματα με τέτοιο προσανατολισμό, με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), την Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Στην υπόθεση αυτή η ΟΓΕ δίνει τις δυνάμεις της, όχι μόνο με τις πρωτοβουλίες της σε διεθνές επίπεδο αλλά και με την οργάνωση της δράσης της πλατιά στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα.


Ε.ΧΑΪΝΤ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το γυναικείο κίνημα δεν μπορεί να στηρίξει τις ελπίδες του σε κανένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο (2022-05-14 00:00:00.0)
Παρέμβαση με αιχμή τη δυνατότητα για σύγχρονα δικαιώματα (2014-05-17 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στο Συνέδριο της ΠΔΟΓ (2012-04-04 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η ευθύνη για το τράβηγμα των λαϊκών γυναικών στην πάλη (2011-01-23 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στο Συνέδριο της ΠΔΟΓ (2007-04-04 00:00:00.0)
Ενα διαφορετικό παγκόσμιο συνέδριο (2002-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ