Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Σε εφαρμογή η αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας

Αύξηση έως και 10 ώρες τη βδομάδα φέρνει το αντεργατικό μέτρο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Σε εφαρμογή μπήκε από χτες ένα ακόμα αντεργατικό μέτρο, που αφορά στην αύξηση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων στο Δημόσιο από 2,5 έως και 10 ώρες τη βδομάδα. Μέτρο που, σε συνδυασμό με τα όσα μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί, βάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και να πληρώνονται ακόμα λιγότερο από ό,τι ακόμα και τρία χρόνια πριν. Εντείνει, με λίγα λόγια, το βαθμό εκμετάλλευσης για λογαριασμό μιας Δημόσιας Διοίκησης που βασικό στόχο έχει την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και όχι των «πολιτών», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, ο νέος χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας ορίζεται στις 40 ώρες και αφορά:

  • «Στους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των υπηρεσιών του Δημοσίου, (δηλ. των Υπουργείων, των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Ανεξάρτητων Αρχών κ.λπ.), των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού (δηλ. Δήμων και Περιφερειών) και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και τις κατηγορίες προσωπικού υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ακολουθούν το ωράριο αυτών». Γι' αυτούς τους εργαζόμενους το νέο μέτρο αυξάνει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας κατά 2,5 ώρες. Μέχρι τώρα δούλευαν 37,5 ώρες τη βδομάδα.
  • «Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού των κλάδων ή ειδικοτήτων Νηπιαγωγών, Βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων Κοινωνικών Λειτουργών, βοηθών Βρεφοκόμων - Παιδοκόμων και Αδελφών Νοσοκόμων, εφόσον ασκούν καθήκοντα των κλάδων ή των ειδικοτήτων Νηπιαγωγών ή Βρεφονηπιοκόμων». Ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αυξάνεται κατά δέκα ώρες. Μέχρι σήμερα δούλευαν 30 ώρες.
  • «Στους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κλάδων ή ειδικοτήτων ΠΕ Πληροφορικής, ΤΕ Πληροφορικής, ΔΕ Πληροφορικής ή Προσωπικού Η/Υ με ειδικότητα προγραμματιστών Η/Υ και Αυτοματισμού Η/Υ, των χειριστών Η/Υ και των χειριστών των μηχανών προετοιμασίας στοιχείων Η/Υ (διατρητικών - επαληθευτικών μηχανών ή μαγνητικών μέσων εισόδου στοιχείων), που υπηρετούν στις υπηρεσίες και φορείς της παρ. (α), ανεξάρτητα από το αν απασχολούνται σε Μηχανογραφικά Κέντρα ή Υπηρεσίες πληροφορικής ή σε υπηρεσίες που διαθέτουν συστήματα Η/Υ ή εξοπλισμό προετοιμασίας στοιχείων Η/Υ». Ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αυξάνεται κατά πέντε ώρες. Μέχρι σήμερα δούλευαν 35 ώρες.
  • Τέλος, στους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου «οι οποίοι απασχολούνται σε υπηρεσίες και φορείς που λειτουργούν σε 24ωρη βάση ή με τη μορφή εργοστασίου ή εργοταξίου ή συνεργείου ή που επιτελούν εργασίες υπαίθρου».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής σε πρόσφατη ανακοίνωσή του στην οποία καταγγέλλει την αύξηση του ωραρίου εργασίας επισημαίνει πως το μέτρο αυτό «κάνει πιο ελαστικές τις εργασιακές μας σχέσεις, μειώνει παραπέρα τους μισθούς μας. Απειλεί και προετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις εργαζόμενων από το δημόσιο και τους ΟΤΑ». Τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και πως, στην κατεύθυνση αυτή, πολλά δεκάδες σωματεία των ΟΤΑ έχουν πάρει αποφάσεις να μην εφαρμοστεί το αυξημένο ωράριο εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Ωρες εισόδου του κοινού

Με βάση τις αλλαγές το ωράριο εισόδου του κοινού διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στις δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ α' και β' βαθμού, λοιπά ΝΠΔΔ (για τις οποίες δεν ίσχυε περιορισμένο ωράριο εισόδου) θα γίνεται από τις 9.00 έως τις 15.00.
  • Ειδικά στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), το τέλος του ωραρίου εισόδου ορίζεται στις 14.30.
  • Στα γραφεία υποδοχής και πρωτοκόλλου από τις 7.30 έως τις 15.30.
  • Στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των δήμων, σε καθένα από τα οποία υπηρετούν τρεις και περισσότεροι μόνιμοι υπάλληλοι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 07.30 έως 20.00 και το Σάββατο από 08.00 έως 14.00.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την άμεση ανανέωση και μετατροπή σε αορίστου των συμβάσεων 36.500 εργαζομένων «κοινωφελούς εργασίας» (2021-02-23 00:00:00.0)
Υπογραφή νέας ειδικής ΣΣΕ στους δήμους (2017-08-04 00:00:00.0)
«Οργανωμένη απειθαρχία στην εφαρμογή του αυξημένου ωραρίου» (2011-08-12 00:00:00.0)
Οχι στην αύξηση των ωρών εργασίας (2011-05-05 00:00:00.0)
Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης (2009-11-20 00:00:00.0)
Μέχρι 12 Νοέμβρη η αίτηση (2000-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ