Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εκτόξευση πυραύλου «Scud» ενώ συνεχίζονται οι μάχες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πύραυλο «Scud» εκτόξευσαν την Κυριακή το πρωί οι προσκείμενες δυνάμεις στον Μουαμάρ Καντάφι με στόχο να πλήξουν περιοχές που έχουν καταλάβει αντικαθεστωτικοί στην πόλη Μπρέγκα, έναν πετρελαϊκό κόμβο που διαθέτει μια από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ο πύραυλος τελικά έπεσε στην έρημο χωρίς να προκληθούν θύματα. «Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες, ότι η απομόνωσή του γίνεται μεγαλύτερη κάθε μέρα που περνά...» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Καναδός συνταγματάρχης Ρόλαντ Λαβουά, χαρακτηρίζοντας τον πύραυλο «τρομοκρατικό όπλο», δήλωσε πως «η χρήση του αποτελεί άμεση απειλή κατά αθώων ανθρώπων», ...ξεχνώντας τους αλλεπάλληλους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά αμάχων. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η πόλη Μπρέγκα έχει βρεθεί στο στόχαστρο σημαντικών αεροπορικών βομβαρδισμών.

Η κίνηση αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν τις μάχες τους για τον έλεγχο περιοχών που βρίσκονται κοντά στην Τρίπολη. Οπως ανακοίνωσαν, τη Δευτέρα κατάφεραν να λάβουν τον έλεγχο άλλων δύο στρατηγικής σημασίας πόλεων, της Ζαουίγια που βρίσκεται 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης και της Γκαριάν, 80 χλμ από την πρωτεύουσα, κάτι που διέψευσε όμως το καθεστώς. Την προηγούμενη εβδομάδα οι αντικαθεστωτικοί είχαν λάβει τον έλεγχο κάποιων ανατολικών συνοικιών της Μπρέγκα, ωστόσο οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν να ελέγχουν το διυλιστήριο και το λιμάνι της πόλης. Σε ό,τι αφορά τη Ζαουίγια, συνεχίστηκαν και χτες οι μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές μία ημέρα αφότου έλαβαν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι προχώρησαν και διέκοψαν τη ροή των αγωγών που μεταφέρουν πετρέλαιο στην πρωτεύουσα.

Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αμπντούλ Ιλάχ αλ - Χατίμπ έχει φτάσει στην Τυνησία και σύμφωνα με πηγές προερχόμενες από τις Τυνησιακές υπηρεσίες ασφαλείας υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι, σε ξενοδοχεία της Ντζέρμπα την Κυριακή. Ο Χατίμπ δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» πως συναντήθηκε με «σημαίνουσες προσωπικότητες» της Λιβύης που διαμένουν στην Τυνησία. Πάντως, τόσο οι αντικαθεστωτικοί όσο και αξιωματούχοι διαψεύδουν την ύπαρξη μιας τέτοιας συνάντησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ