Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
3ο ΕΛ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Καλούν τους μαθητές να γίνουν χαφιέδες!

Για κατάθεση στην Αστυνομία καλούνται ένας ένας πέντε μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών (Αμπελόκηποι), τα ονόματα των οποίων είχε σημειώσει η Αστυνομία κατά την έφοδό της στο σχολείο που τελούσε υπό κατάληψη στα μέσα Δεκέμβρη του 2000. Μάλιστα, μ' αυτές τις καταθέσεις, οι μαθητές καλούνται να γίνουν χαφιέδες προδίδοντας ονόματα συμμαθητών τους που επίσης συμμετείχαν στην κατάληψη.

Συγκεκριμένα, στις 12 του Δεκέμβρη, η διευθύντρια του σχολείου, δείχνοντας «υποβάλλοντα ζήλο» ενεργοποίησε τη «φασιστική» Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τον αγώνα των μαθητών χαρακτηρίζοντάς τον ιδιώνυμο αδίκημα, και κάλεσε την Αστυνομία για να «σπάσει» την κατάληψη. Ετσι, εκείνη τη μέρα αστυνομικοί, αλλά και άντρες με πολιτικά, μπήκαν στο 3ο Ενιαίο Λύκειο υποστηρίζοντας ότι έχουν εισαγγελική απόφαση και σπρώχνοντας τους μαθητές προσπάθησαν να τους «πετάξουν» έξω από το σχολείο. Μάλιστα, απειλώντας ότι θα τους πάνε στο Αυτόφωρο, πήραν τα στοιχεία πέντε μαθητών, τους οποίους και καλούν αυτές τις μέρες στο ΙΔ Αστυνομικό Τμήμα να καταθέσουν.

Ο Γιώργος Νάνος, που κατέθεσε στη θέση του ανήλικου γιου του, σημείωσε στο «Ρ» ότι ο υπεύθυνος για τις ανακρίσεις αστυνομικός προσπάθησε να βοηθήσει ώστε να μην ενοχοποιηθούν οι μαθητές. Παραμένει, όμως, το ζήτημα ότι δεν μπορεί οι μαθητές για τον αγώνα τους να σέρνονται στα αστυνομικά τμήματα.

Εντελώς διαφορετικό όμως ήταν το κλίμα όταν ανακρίνονταν μαθητές. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις καταθέσεις των μαθητών που παρουσιάστηκαν οι ίδιοι στο Τμήμα, εχοντας απέναντί τους τους μαθητές οι αστυνομικοί προσπάθησαν να εκμαιεύσουν πληροφορίες και ονόματα άλλων παιδιών που συμμετείχαν στην κατάληψη και στοιχεία σχετικά με τη δράση τους. Προσπαθούσαν δηλαδή να τους μετατρέψουν σε χαφιέδες των συμμαθητών τους.

Την απαράδεκτη μεθόδευση να σέρνονται στο αστυνομικό τμήμα μαθητές που τόλμησαν να αγωνιστούν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καταγγέλλει η Κατερίνα Μαγγανιά, γραμματέας στο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, η οποία τονίζει ότι χρειάζεται «η πρακτική αυτή να καταδικαστεί και από τους γονείς και μαζί με τα παιδιά μας και τη συνολική λαϊκή παρέμβαση να μπει τέλος σε αυτό τον κατήφορο».

Η ΟΒ της ΚΝΕ στο 3ο ΕΛ Αθηνών, με αφορμή τη νέα εξέλιξη της διαδικασίας, που στόχο έχει να ποινικοποιήσει τον αγώνα των μαθητών, καταγγέλλει τη φασιστική πράξη νομοθετικού περιεχομένου και καλεί τους μαθητές να απαντήσουν δυναμικά με κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ