Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παράνομες ανασκαφές στην κατεχόμενη Κύπρο

Νέα αρχαία ευρήματα έφεραν στο φως οι παράνομες ανασκαφές στην αρχαία Σαλαμίνα, στην ανατολική ακτή του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από την Αμμόχωστο. Η αρχαιολογική έρευνα, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ξεκίνησε το 1999, υπό τη διεύθυνση του Τούρκου καθηγητή Coskun Ozguner, μαζί με Γερμανούς και Αμερικανούς ερευνητές. Αγνοώντας, βέβαια, ακόμη και τη σύσταση της UNESCO.

Το κυπριακό ΥΠΕΞ έκανε διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς και το θέμα καταγγέλθηκε στην ΟΥΝΕΣΚΟ, τα Ηνωμένα Εθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης, επικαλούμενο τις κατευθυντήριες γραμμές της ΟΥΝΕΣΚΟ (σύμφωνα με το ΑΠΕ).

Η υπ' αρ. 32 σύσταση της UNESCO (Νέο Δελχί, 1956) περί αρχαιολογικών ανασκαφών αναφέρει: «Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης κάθε κράτος-μέλος που κατέχει εδάφη άλλου κράτους-μέλους οφείλει να απέχει από τη διενέργεια αρχαιολογικών ανασκαφών στα κατεχόμενα εδάφη. Στη δε περίπτωση τυχαίων ευρημάτων, ειδικώς κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ενεργειών, οι δυνάμεις κατοχής οφείλουν να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας αυτών των ευρημάτων, τα οποία πρέπει να παραδοθούν κατά το τέλος των εχθροπραξιών στις αρμόδιες αρχές της περιοχής που προηγουμένως βρισκόταν υπό κατοχή μαζί με όλα τα σχετικά με τα ευρήματα στοιχεία».

Τουρκική εφημερίδα δημοσιεύει ότι οι ανασκαφές, που διεξάγει το Κέντρο Αρχαιολογικών Ερευνών του «Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου», άρχισαν πριν 13 χρόνια (1998) και έως σήμερα έχουν φέρει στην επιφάνεια πολλά αρχαιολογικά ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου, όπως είναι το χαμάμ, η παλαίστρα, η ψαραγορά κ.ά. Εντοπίστηκε ρωμαϊκός δρόμος, μήκους τριών χιλιομέτρων, ο οποίος έχει ανασκαφεί πλήρως και καταλήγει δυτικά προς το παλιό λιμάνι της πόλης. Το χώρο, πίσω από τη σφραγισμένη πλευρά της πόλης, κοσμούν δύο κορινθιακού ρυθμού κίονες, σε άριστη κατάσταση. Ανακαλύφθηκαν, επίσης, τρία μεγάλα ρωμαϊκά αγάλματα, ύψους δύο μέτρων και είκοσι εκατοστών, που χρονολογούνται στο 2ο αιώνα π.Χ.

Από το 1952 μέχρι το 1974 το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου διεξήγαγε διεξοδικές αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή, φέρνοντας στο φως δύο σημαντικά μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου: το Γυμνάσιο και το Θέατρο. Στα προστώα του Γυμνασίου βρέθηκε μεγάλος αριθμός μαρμάρινων αγαλμάτων θεών και ηρώων της ελληνικής μυθολογίας. Κάποια από τα αγάλματα παρέμειναν στο χώρο, ενώ άλλα μεταφέρθηκαν στο Κυπριακό Μουσείο (Λευκωσία) και στο Επαρχιακό Μουσείο Αμμοχώστου (σήμερα κατεχόμενο). Κατά τα έτη 1972 και 1973 ομάδα Κυπρίων αρχαιολόγων ξεκίνησαν την ανασκαφή ενός αμφιθεάτρου, που βρίσκεται μεταξύ του Θεάτρου και του Γυμνασίου. Η ανασκαφή αυτή διακόπηκε απότομα το καλοκαίρι του 1974, με την τούρκικη εισβολή στο νησί και την κατάληψη της Σαλαμίνας από τις δυνάμεις του «Αττίλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ